Върнатият на работа експерт: Премиерът ме поздрави за действията ми към „Химко”

09:15, 09 юли 19 25 1455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светкавичен обрат по случая със съкратения инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов, който сигнализира за опасния серовъглерод на територията на бившия завод „Химко”.

Георги Караиванов беше възстановен на работа малко след съкращението му. В студиото на „Тази сутрин” той разказа, че лично премиерът Бойко Борисов му се обадил и организирал среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Обади ми се по телефона и ми каза, че ще бъда възстановен на работа още на следващия ден – нареди на министър Нено Димов. Малко след това ми се обадиха от МОСВ и поискаха среща с мен – бях възстановен на работа, на същата длъжност и стаж”, уточни експертът.

Нено Димов отмени съкращение на експерт от РИОСВ - Враца по разпореждане на Борисов

Караиванов допълни, че Борисов го е поздравил за действията му, гражданската му позиция и борбата му с институцията РИОСВ-Враца.

През месец май в медиите стана ясно как се съхраняват 110 тона серовъглерод в бившия „Химко”. Фирмата, чиято собственост е веществото, е на депутата Станислав Попов. Той заяви пред bTV, че до края на месеца серовъглеродът ще бъде извозен.

„От 16 месеца се занимавам с този случай, фирмата не изпълни издадените от мен анализи и експертизи, това беше показателно, че ще има проблем. След това не подписаха акта и започнаха да се крият и аз се обърнах към прокуратурата и медиите, защото видях, че няма да се справя сам с това нещо”, допълни мъжът.

По думите му, той е бил уволнен, защото преди последната проверка, извършена от него, той е оповестил в медиите, че няма да позволи неакредитирана фирма да извърши извозването на серовъглерода от Враца. Караиванов допълни, че при разговора му с премиера не е станало на въпрос за депутата Станислав Попов.

„Той знае, когато излъчихте, че на територията на „Химко” се съхранява опасен химикал – последва светкавична реакция, имаше пресконференция и беше обещано този химикал ще бъде изкаран в най-кратки срокове. Тогава той спомена, че е наредил химикалът да бъде незабавно изкаран”, каза Караиванов.

Експертът заяви, че фирмата, която трябва да експортира серовъглерода, е представила план и е обещала до 15 юли да започне извозването. Той допълни, че до момента е имало „чадър” от страна на РИОСВ-Враца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама