ГЕРБ с четири победи и четири балотажа във Врачанско

13:23, 28 окт 19 25 1924 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

При 100% обработени протоколи на първи тур на местните избори в област Враца бяха избрани петима кметове – на Враца, Галиче, Козлодуй, Оряхово и Хайредин. В останалите пет общини ще има балотаж.

Безапелационна победа на ГЕРБ във Враца. Досегашният кмет Калин Каменов печели цели 72.79% от гласовете. Втори остава опонентът му от БСП Момчил Младенов, който успя да събере 14.13%.

Оспорвана беше битката за Борован на първи тур. Разликата между първия и втория е едва около 4%. Малко не достигна на досегашния кмет Десислава Тодорова - кандидат на местната коалиция на СДС (ЗНС, ДПС, ЗС „Александър Стамволийски, НДСВ, СДС, „Новото време“ и „Воля“), за да седне в кметското кресло. Тя събра 48.90%. Втори е кандидатът на ГЕРБ Иван Костовски с 44.06%.

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков загуби вота в Бяла Слатина. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иво Цветков се пребори за 63.85% от гласовете на избирателите. Втори е Чоков (Местна коалиция „Новото време“), който е събрал 19.24%.

ГЕРБ печели и в Козлодуй – досегашният кмет Маринела Николова взе 74.33% от изборните гласове. След нея е независимият кандидат Румен Маноев с 14.93%.

Почти равен е резултатът в Криводол. Кандидатът на ГЕРБ Христо Доков събира 41.23%, а Петър Данчев, издигнат от местната коалиция на БДЦ (Земеделски съюз Александър Стамболийски, АБВ, Земеделски народен съюз – 41.26%. Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж следващата неделя.

Дългогодишен и настоящ кмет ще се борят на втори тур за Мездра. Повече гласове събра дългогодишния кмет Иван Цанов от АБВ - 36.49%, срещу 34.01% за настоящия Генади Събков от левицата.

ГЕРБ и НДСВ ще мерят сили в Мизия в неделя, като разликата им е около 2%. Издигнатата от управляващите Валя Берчева успява да спечели 45.16% от вота на избирателите, а досегашният кмет на НДСВ Виолин Крушовенски взима 43.94%.

Оряхово е поредната община, която ще бъде под контрола на ГЕРБ през следващите четири години. Досегашният кмет Росен Добрев печели с 56.64%. След него е Станка Пирянкова от БСП, получила 23.34%.

В Роман сили на втори тур ще изправят досегашният кмет Валери Ролански, издигнат от местната коалиция на АБВ (СДС, „Атака“, АБВ) и спечелил 45.03%, и кандидатът на ГЕРБ Тихомир Вълчев, който има 31.75%.

Община Хайредин падна още на първи тур, като в кметското кресло с 74.17% от гласовете си остава досегашния градоначалник Тодор Тодоров, издигнат от местната коалиция на „Български демократичен съюз “Радикали“ (ПП СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ПП АБВ,ПП Движение за Права и Свободи-ДПС, ПП ВОЛЯ). Втори е Борис Тодоров, издигнат от местната  коалиция на БСП (ПП „Никола Петков“), получил 13.78%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама