Жълт код в седем области заради очаквани обилни валежи

07:15, 27 ное 18 25 2265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във вторник в сутрешните часове ще има и разкъсвания на облачността. Минималните температури ще са предимно между 2 и 7 градуса. През деня югозападният вятър ще отслабне и ще се ориентира от североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Около обяд валежите от запад ще се активизират, като вечерта и през нощта срещу сряда в югоизточната половина на страната ще са интензивни.

Максималните температури в Северна България ще са между 3 и 8 градуса, в Южна - между 9 и 14 градуса. С понижението на температурите дъждът в Северна България до сутринта в сряда ще премине в сняг.

Предупредителен жълт код заради очаквани обилни валежи от дъжд е обявен за 7 области в Южна България - Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас. До вечерта валежите от дъжд в тези райони ще са активизират и ще има значителни количества - до 20-35 л/кв.м, показва справка на сайта на НИМХ. През нощта срещу сряда валежите ще продължат.

Над планините ще е облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд, над 2000-2200 м - от сняг. В сутрешните часове ще има временни разкъсвания на облачността.

Вятърът ще е предимно умерен от южната четвърт, а вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. По-късно след обяд ще започнат валежи от дъжд, които вечерта и през нощта срещу сряда ще се усилят. Ще духа североизточен вятър, до обяд ще е слаб, след което ще се усилва. Максимални температури ще са от 7-8 градуса в крайните северни до 15-16 градуса в крайните южни райони. Температурата на морската вода е 10-12 градуса, вълнението на морето ще е 3 бала.

В средата на седмицата температурите бързо ще се понижат, като в по-голямата част от страната и дневните ще остават отрицателни. В сряда валежите ще продължат, като със студеното нахлуване и в повечето райони на Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Временно по-интензивни ще са валежите в Северна България, ще се образува снежна покривка, предупреждават синоптиците. Ще бъде и доста ветровито, ще има условия за виелици и навявания, особено в североизточните райони и по високопланинските проходи.

През нощта срещу четвъртък повече ще са валежите в Южна България, почти навсякъде - от сняг. В четвъртък и петък валежите ще са слаби, първия ден главно в Предбалкана и в Южна България, втория - в източната половина от страната. По-късно през деня в петък от югозапад облачността ще се разкъса.

В четвъртък все още вятърът ще е умерен и силен, в петък - ще отслабва.

През почивните дни и в началото на следващата седмица вятърът ще отслабне още и в повечето места ще стихне. Ще бъде предимно слънчево, но на места в низините и котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност, а по поречието на Дунав и в западната и централната част на Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Студено, с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 15 и минус 10 градуса, а и дневните в Северна България все още ще остават под нулата, в Южна ще се повишат, повече от неделя нататък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама