ЕС одобри ревизираните мерки срещу чумата по дребните преживни животни

15:00, 18 яну 19 25 2009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково, бяха приети от страните-членки на Европейския съюз (ЕС). Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съвместно с Европейската комисия (ЕК), представи бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните на 16 януари в Брюксел.

На 09 януари, със Заповед на изпълнителния директор, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в областите Ямбол, Бургас и Хасково, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

Клиничните прегледи и лабораторни изследвания ще продължат да се извършват в региона от официалните ветеринарни лекари, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

Със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ се ревизира контролът, без да се отменя надзора и мерките във връзка със заболяването Чума по дребните преживни животни. С нея се въвеждат облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарните лекари с извършване на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

Стратегията на БАБХ е да постигне общата цел за фермерите и българските ветеринарни власти – да се докаже и потвърди, че заболяването е овладяно за територията на страната ни, както и да се възстановят търговските взаимоотношения и партньорства с други страни, да се върне доверието към българския стопанин и да се даде гаранция за здравния статус на животните и безопасността на продукцията им.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за превенция и контрол на болестта, с оглед възстановяване статута на страната, свободна от Чума по дребните преживни животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама