Фермери месеци наред не допускат БАБХ да умъртви животните им

11:00, 24 яну 19 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пред няколко месеца бяха умъртвени всички над 3300 овце и кози в района на Болярово. Остана обаче едно стадо, чиито стопани „обявиха война” на Агенцията по храните, съмнявайки се в действията им.

Юридически овцефермата в Болярово вече не съществува.

„На документ от 10.01.2019 г., пише, че обектът е неактивен. Излиза, че животните вътре са живи, просто регистрацията на обекта е заличена”, обяснява Ана Петрова, животновъд от град Болярово. Стадото обаче се умножава.

„121 животни, плюс имам сега новородени осемдесет агънца”, обяснява Петрова.

Според БАБХ в стадото има две болни от чума животни. Според стопаните обаче трябва да се пренапишат учебниците по ветеринарна медицина.

А чумата по добитъка е скоропостижна, обяснили им ветеринари преди шест месеца, когато евтаназирали 3300 глави добитък в района.

„От 7 до 14 дни, мисля, че беше, трябва да имам вече смъртни случаи. Аз нямам”, обяснява Ана Петрова.

И така до днес. Шести месец животните на Ана и Тодор са живи, а стопаните твърдят, че са и здрави.

От полето спорът се пренесе и в съда. Фермерите съдят БАБХ. Искат отмяна на две заповеди: тази за умъртвяване на животните и тази за юридическото заличаване на фермата.

„Аз искам да запитам господата управляващи и г-н Цацаров, най-вече, как ще ми обясни случая, че в 103 ферми има 256 проби с антитела, както нашата ферма. Защо техните стопанства не са под запор, а нашето е под запор?”, пита Тодор Димитров, животновъд от гр. Болярово.

Агенцията също съди фермерите. За това, че не допускат ветеринарите.

Семейството са животновъди от 5 години. Единственият доход за тях и децата им е заплатата на Тодор като шофьор на линейка.

Въпреки съдебните дела и въпреки 80-те  „живи доказателства“ на стопаните, евтаназия на животните предстои, съобщиха за Нова телевизия от БАБХ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама