Умъртвени са 95% от домашните прасета в Ямболско

16:37, 12 авг 19 25 2291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В област Ямбол, по данните подадени от кметовете на общини и кметове на населени места, 95% от прасетата отглеждани в заден двор са вече заклани и прибрани от стопаните. Остават единични случаи.“, това каза пред медиите областният управител Димитър Иванов, цитиран от БГНЕС.

Според предварителните подадени списъци с отглежданите в заден двор свине в областта са над 4000. „Имаме съдействие от хората по места и разбиране, за което им благодарим“, каза още Иванов.

Над 90% от домашните прасета в Пазарджишко са умъртвени

В момента в областта тече оглед на всяко населено място и двор от ветеринарни екипи, които сверяват данните и отправят предписания към стопаните, които не са изпълнили все още необходимите мерки. Има в областта населени места с „нула“ животни, отглеждани в заден двор. Такива са Чарган, Козарево, Иречеково, Борисово, Ситово, съобщиха от областната администрация.

Областният управител Димитър Иванов заедно с директора на Областна дирекция Безопасност на храните д-р Николай Георгиев днес бяха в селата Безмер и Веселиново и се срещнаха с двама от стопаните за разрешаване на конкретни индивидуални казуси. „Най-хубавото е, че към момента нямаме констатирано огнище на заболяването в областта“, коментира ситуацията Иванов.

В областта се работи и изпълняват всички централни мерки, касаещи 20-километровата санитарна зона. В областта хората се надяват процесът на обезщетяване на стопаните да стартира след 26 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама