Броят на децата с хранително отравяне в Ямболско вече е 22 (ОБНОВЕНА)

14:46, 19 ное 19 25 3543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана: 7.30 Обновена: 14.46

22 деца, които бяха приети по спешност със симптоми на хранително натравяне в ямболската болница, засега остават в „Инфекциозно" отделение. Със случая вече се зае и Районна прокуратура Ямбол.

''Всички деца са в стабилно състояние, добрата новина е, че много бързо се подобряват'', каза пред bTV д-р Валентин Вълчев, дежурен лекар в Спешното отделение на болницата в Ямбол.  Те ще останат в болницата поне 48 часа.

Няма дете с опасност за живота. Най-вероятно се касае за хранително отравяне.

Менюто в училищния стол е причина децата да постъпят по спешност в болница, категорични са родителите им. Обедното меню от пиле-каша и десерт с нишесте консумирали вчера всички 100 деца в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Дражево.

"Не мисля, че е от храната. Тази храна се доставя до всички училища в общината, а в нито едно друго училище няма регистриран случай", каза Марина Николова, директор на училище „Св. Св. Кирил и Методий“, цитирана от БГНЕС.

Има вече и констатирано нарушение, в резултат на комплексната проверка на Здравната инспекция и местната служба на Агенцията по храните в Ямбол. То показва, че в разливочната на училищната столова служителката не съхранила 48 часа пробите от храната.

"Тази жена в училището, която не е съхранила пробата, както е задължена, ще бъде санкционирана", съобщи д-р Николай Георгиев, директор ОДБХ-Ямбол.

Всички резултати от изследванията и на храната, и на работничката в столовата ще са готови най-рано след два дни.

Първите ученици са приети в Спешното отделение около 19 ч. снощи. Първите хоспитализирани 4-5 деца са били в най-тежко състояние.

 

Какво точно е причинила отравянето на децата ще кажат от РЗИ-Ямбол и Агенцията по храните, които започнаха проверка в училищния стол.

Фирмата, която зарежда училищния стол, разпределя храната и за всички останали училища в община Тунджа. Около 1300 деца само днес са консумирали от нея. Тепърва ще се изяснява кой е източникът на хранителното отравяне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама