Откриха Ку-треска в четири ферми в Ямболско

19:19, 12 юни 20 25 2687 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Заболяването Ку-треска по дребни и едри преживни животни е констатирано в четири ферми в Ямболска област, предава БНТ.

Заразяването е открито при 11 животни.

Заболяването се причинява от ухапване от кърлежи. Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. Стопаните на фермите е предписано да извършат ваксинация на стадата.

Заболяването е лечимо, но може да се предаде от животните на човек. В понеделник ще се вземат кръвни проби от работещите в засегнатите ферми в Ямболска област. Въведена е временна забрана за млечната продукция от животните до края на лечението.

Населените места, където са фермите ще бъде извършена дезинсекция против комари и кърлежи. В страната има още три области с потвърдени случаи на Ку-треска – София област, Шумен и Габрово.

„Това заболяване е сезонно заболяване. Резервоар са кърлежите. Причинителя образува спори и много дълго време оцелява в природата и е устойчив на дезинфектанти. Самото заболяване подлежи на лечение. Има и ваксина за него, но тя се извършва на доброволен принцип от собствениците. По данни се предава на хората чрез праха на помещенията или чрез открити рани при контакт, при лечение на животни или при някои гинекологични манипулации. Признаците са грипоподобни с треска, мускулна болка и главоболие. Има лечение както за животните, така и за хората.“, каза д-р Добромир Димитров, директор на ОДБХ, Ямбол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама