Незаконно сметище откриха служители на СИДП в близост до Маломир

13:30, 03 юли 20 25 2232 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

След подаден сигнал до СИДП, за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в близост до село Маломир, мобилни екипи на предприятието организираха наблюдение на района.

В четвъртък, в гората в близост до населеното място, пристига сметосъбиращ камион на община Върбица, който започва да изсипва битови отпадъци. Мобилният екип на СИДП веднага спира изхвърлянето на боклука, като незабавно подава сигнал на телефон 112 и на зеления телефон на РИОСВ-Шумен. На място идват екипи на ДГС-Върбица, РДГ-Шумен и полицията. Сезирана е и прокуратурата.

От екоинспекцията първоначално отказват да изпратят екип на място, но след като от ръководството на СИДП звънят неколкократно до МОСВ, на терена пристигат служители на РИОСВ-Шумен. Проверката показва, че и преди до Маломир са изхвърляни големи количества отпадъци, които след това са покривани със земна маса.

Тази сутрин на място са изпратени три камиона и багер на община Върбица, които са опитали да прикрият следите от изхвърлените отпадъци. Според служители на горското стопанство незаконните действия са извършени в присъствието на директора на РИОСВ-Шумен Стела Илиева, която е забелязана на терена в началото на операцията. Горските от ДГС-Върбица, с риск за живота си, се опитват да спрат машините. Багерът и два от камионите успяват да напуснат мястото, но една от машините е задържана. Уведомена е полицията и дежурен екип веднага е пристигнал, за да окаже съдействие на служителите на ДГС-Върбица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама