СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

10:00, 31 яну 21 / Сблъсък 25 2300 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Първият месец на новата година внесе в дневния ред на обществото и различни теми от тази за коронавируса. Все повече се говори за предстоящите парламентарни избори, които президентът насрочи за началото на април. Казус се завъртя във връзка с идеята за гласуване по пощата за българите в чужбина. Скандали се развихриха и около аварията на метрото, както и около законовите изменения, предвиждащи по-голяма субсидия за национални продукции и повече български филми.


Снимка: БГНЕС

„Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина? Според говорителя на ЦИК Таня Цанева при такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, а и физическото транспортиране също е сложно. Тя обърна внимание, че гласуването не протича в контролирана изборна среда, а освен това трябва да има сериозни пощенски служби. В подкрепа на идеята за гласуване по пощата се обявиха от „Демократична България“. Те дори предложиха законови промени, които указват как точно това може да се случи. „След като българската държава не може да влезе в 21 век, поне да използваме утвърдена технология от 19 век“, мотивира се съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Повече по темата вижте тук.


Снимка: БГНЕС

Кой е отговорен за аварията в метрото? По-малко от половин година след пускане на част от третия лъч движението до една от станциите – „Хаджи Димитър“, беше спряно заради авария. Причината – метрото е пропаднало заради подпочвени води и плаващи пясъци, появили се вследствие на проливните дъждове в столицата. От „Демократична България“ настояват столичната управа да поеме отговорността. А, от своя страна, Малина Едрева от групата на ГЕРБ-СДС в СОС подчерта, че отговорните хора работят с факти. За това управляващите ще изчакат мненията на експертите и на база на проучвания и данни и на направени експертизи ще решат от кого да търсят отговорността за аварията. Още по казуса прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

Помагат ли предизборно на телевизиите за сметка на киното? В края на миналата година парламентът прие на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. Измененията предвиждат по-голяма субсидия за национални продукции и повече български филми. Най-големите съюзи на кинотворци у нас обявиха, че не са съгласни с промените. Според тях така значителна част от публичните средства за подпомагане на българското кино ще бъдат пренасочени към големите телевизии. По този начин парите за българско кино вместо да бъдат увеличени, ще бъдат намалени за сметка на телевизионно съдържание. В защита на законопроекта говори актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов. По думите му отвореното писмо, изпратено от кинодейците, не представлява обединената позиция на индустрията, тъй като е подписано от директорите на 11 филмови асоциации, докато в бранша работят около 15 хил. души. Още прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама