Гърция се готви за безредици на островите с мигрантски лагери

08:27, 25 фев 20 / Свят 25 1426 Topnovini

Полицейски отряди за борба с безредиците са изпратени на гръцките острови Лесбос и Хиос. Атина се готви за бунтове на двата острова, срещу строежа на нови лагери за настаняването на бежанци. По план работата трябва да започне днес, предаде БГНЕС.

На гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос има общо над 38 000 мигранти, въпреки че съоръженията за настаняването им са с капацитет от 6200.

Правителството започва строежа, от което не са доволни жителите на островите, които искат мигрантите да напуснат.

Лесбос пред извънредно положение заради нестихващи сблъсъци с мигранти

"Строителството започва и няма връщане назад", каза премиера Кириакос Мицоракис. Първи ще се строят лагерите на Лесбос и Хиос, като е предвидено всеки един от тях да побира 7000 души.

Жителите на островите заплашват да блокират пътя на строителните екипи и да нарушат изграждането на лагерите по всички възможни начини.

Консервативното правителство на Мицотакис дойде на власт с обещанието, че известните с пренаселеност и лоши условия на живот лагери на островите ще бъдат затворени и на тяхно място ще се построят повече на брой, но по-малки общежития.

Този план трябваше да бъде реализиран до средата на 2020 г. но няма изгледи това да се случи, като жителите на редица общини на континента блокират опитите мигрантите да бъдат преместени при тях.

Шефът на Агенцията за бежанците на ООН призова да се вземат мерки срещу мизерните условия, в които живеят бежанците и мигрантите на гръцките острови и нарече сегашното положение "шокиращо и срамно".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани