Прекаралата 3-месечна кома Албена Пенева отново ще плува в Поморие

15:01, 29 авг 15 / Спорт 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди 14 години тежък инсулт и тримесечна кома причиняват на поморийката Албена Пенева 80 % инвалидност. Сериозните последствия и ударът от диагнозата не пречупват духа нейния дух, а напротив – предизвикват я за нов живот.

Приливът на сили и борбеност намира своя ярък израз през 2012 година, когато за първи път поморийката решава да преплува голямо разстояние в морето, доказвайки на обществото, че неравностойното положение не се отъждествява с неравноправно.

С постиженията си Албена вдъхновява и мотивира хората с увреждания да отстояват правата си и да се борят за своето място в социума.

Победата на духа над физическите ограничения ще бъде показана за четвърта поредна година в опит на Пенева отново да покори морската шир. Утре, 30 август, от 10.00 часа 55-годишната плувкиня ще започне своя преход от източния плаж на Поморие (пред хотел „Софарма”) до плаж „Буната“ (до строящото се ново рибарско пристанище).

Очаква се десетки поморийци да присъстват на събитието, за да уважат и подкрепят дамата в амбициозното й начинание.

Албена Пенева има две висши образования – инженер-механик и икономист, била е управител на фирма. Тя е разочарована от това, че трудовата й биография остава на заден план, когато роботодателите разберат, че има документ от ТЕЛК. Чрез плуването в морето жената иска да покаже, че е напълно способна да практикува професиите си и дори, че може да ги върши по-добре от много напълно здрави хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама