Девет години затвор за футболен бос, след скандала с корупция във ФИФА

08:50, 30 авг 18 / Спорт 25 1546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият шеф на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут беше осъден на девет години затвор заради ролята му в бурния скандал за корупция във ФИФА.

Присъдата на 60-годишния Напут беше издадена само седмица, след като бившият шеф на бразилския футбол Хосе Мария Марин беше вкаран в затвора за четири години във връзка със същия случай.

"Има нужда от общо възпиране, защото имаше и може би все още има корупция в международния футбол", каза федералният съдия Памела Чен на произнасянето на присъдата, пише БГНЕС.

Носейки бежово затворническо облекло, Напут се обърна към съдията: "Моля за вашето съчувствие! Моля за вашата милост!" Но Чен каза, че е важно да бъде отправено послание "че не може да откраднеш милиони като подкупи от футболни организации и да останеш ненаказан ... трябва да има реални последици - попадане директно в затвора и тогава няма да бъде просто като шамар с опакото на ръката."

Напут, който някога беше глава на парагвайския футбол, е осъден също да плати глоба от 1 милион долара и да върне 3,3 милиона долара подкупи, които е приел.

Той беше признат за виновен на 22-ри декември по три обвинения във връзка с отдаването на телевизионни и маркетингови права за големи събития в замяна на крупни рушвети.

Американските прокурори отвориха главата на четвърт век епична корупция в сърцето на ФИФА, ръководството на футбола и на най-големия случай на подкуп в най-популярния спорт в света.

Общо 42-ма служители и маркетинг мениджъри, както и спортната компания "Трафик" бяха обвинени в корупционно престъпление на обща стойност над 200 милиона долара.

Процесът от 2017 г. срещу Напут и 86-годишния Марин излагат на показ не само корупцията, но и живота, свързан с привилегиите, лукса и разточителството на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА. Лични шофьори, частни самолети, луксозни хотели, срещи в идилични курорти на Бахамите или Мавриций и круизи по река Дунав за семействата им.

Прокурорите заявиха, че Напут заслужава по-малко милосърдие от Марин, тъй като той е бил "сред най-виновните" от всички обвинени. Затова пледираха за 20-годишна присъда.

Той е "лично отговорен за поддържането и разпространението на корупцията във футбола във време, когато той най-много се нуждае от реформи", заявиха те.

Напут е получавал ежемесечни плащания от октомври 2010 г. до март 2015 г., възлизащи на милиони долари. Той също така се е опитал да унищожи доказателствата, като изтрие файлове от компютъра си в щаба на КОНМЕБОЛ при арестуването му в Швейцария през декември 2015 г.

Екипът му твърди, че няма конкретни доказателства, че е приел незаконно пари.

Адвокатите му поискаха по-лека присъда като баща на три деца и дядо, изтъквайки неговия "образцов живот".

От 42-та, които първоначално са обвинени, трима са починали, а 22-ма са признати за виновни. Марин и Напут бяха осъдени, а бившият перуанският футболен шеф Мануел Бурга беше оправдан.

Други 14 остават в собствените си страни, където са били съдени от местни съдилища, а някои очакват екстрадиция или все още са свободни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама