Коалицията остава, решиха партньорите в управлението след четиричасова среща

22:10, 03 сеп 18 / Политика 25 1712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти остава. Това стана ясно след близо 4-часовото заседание на коалиционния съвет в сградата на Министерския съвет. Напрежението във властта предизвикаха оставките на трима министри, поискани от премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, както и упрекът, че това не е обсъждано между коалиционните партньори.

След заседанието ГЕРБ и Обединени патриоти заявиха, че са си дали сметка, че коалицията трябва да остане стабилна, за да не се изправи страната пред хаос. От думите на Патриотите стана ясно, че те не са поискали допълнителни постове, даже „нито лев“ за някое от техните министерства, за да останат в управлението. Това беше подчертано, тъй като на заседанието на коалиционния съвет присъстваше финансовия министър Горанов.

Един от важните въпроси какво ще се случи във властта и с оставките на тримата министри беше оставен за следващия понеделник, когато ще се проведе нов коалиционен съвет, на който ще се реши дали да се приемат оставките на министрите.

"Имаме министри в оставка, но нямаме стартирала процедура, която да е с влизане на предложение в МС за промени в състава на МС. Съгласуването ще бъде направено в понеделник, когато ще дадем ход и на процедурата, която е свързана и с правилника за организиране на дейността на НС, и на Конституцията. При следваща таква процедура, ако има, с подаване на оставка, коалиционните партньори задължително ще бъдат информирани", отбеляза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

Ние сме коалиция и сами разбирате, че е нормално да възникват противоречия. В началото на новия парламентарен сезон сме. Мога да заявя, че който и да е от колегите се обърне към мен с обиди през медиите, няма да му обърна внимание. Тази комуникация, която се прави в последните няколко месеца чрез медиите, не мисля, че е най-доброто, заяви Цветанов.

„Стабилността днес е най-важната днес, нямаме различия по отношение на управлението. В момента страната има над два милиарда приходи в бюджета. Нямаме никакви основания за разтурване на коалиционното правителство“, смята Цветанов.

"Да обсъдим в понеделник: първо, необходимо ли е първият, вторият, третият министър да подадат оставка. Евентуално, ако колегите от ГЕРБ имат предложения за всеки един от ресорите персонално, ще ги обсъдим и тогава заедно ще вземем решение", каза Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО.

„От името на ОП, ние преди 3 години се събрахме, за да не допуснем ДПС във властта. Ние може да имаме различия, но ние не сме глупаци да върнем ДПС във властта. Финансовият министър е от политическия кабинет. Ние сме емоционални, но по-добре е дори когато ние публично си поставяме проблемите, за да може обществото публично да каже какво иска от нас", заяви Каракачанов. Коалицията е единна, каза още той.

"Кое е по-важното - да остане управлението, за да не хвърляме страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение, ще я платим пак ние", заяви и Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обеднинени патриоти". „Решихме да продължим управлението, всеки със своите особености, без да го правим проблем на управлението“, добави Сидеров.

Партьнорите в управлението заявиха, че няма добра комуникация помежду им и че грубите реплики, които са си разменили, остават в публичното пространство. Допълниха, че са си взели поука от тук нататък да подобрят координацията помежду си и да не си говорят чрез медиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама