Петър Стоянов: Съединението е вероятно най-величавия акт в най-новата българска история

11:30, 06 сеп 18 / Политика 25 1775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шести септември е вероятно най-величавия акт в най-новата българска история, каза президентът на България Петър Стоянов (1997 – 2002) пред БНР. „Съединението се увенчава с успех. Нито Априлското въстание има този успех, нито Санстефанският идеал има този успех. Знаем, че след Берлинския договор България е разделена, но Съединението съединява двете най-големи части на България“, каза той.

Петър Стоянов описа представата на българина за времето, в което България е разделена и когато е обединена след Съединението, видяна от него в литографиите на Николай Павлович.

„Аз като дете си спомням две избелели литографии в стаята на моя дядо, който беше голям патриот и националист. Литогарфиите на Николай Павлович – едната е направена веднага след Берлинския договор и се казва „Мизия, Тракия и Македония“, които са разделени от договора. Представени са Мизия – Княжество България - е с изваден меч и развято българско знаме, а в същото време Тракия – снажна българска девойка, подкрепена от един лъв, с меч, който стои в ножница, а в ъгъла е ридаеща Македония, която е все още завързана с вериги за Османската империя. Това е представата на българина от онова време за разделението. Следващата литография, пак на Николай Павлович, е обединена България – две снажни български девойки – това са Мизия и Тракия, и продължаващата да стои в робство и окови Македония“, отбеляза Петър Стоянов.

Съединението има много специално място, още повече последиците от Съединението, смята той.

„Най-видимата е увеличаването на българската територия, на българското население, другата важна последица е вярата на българския народ в собствените му сили. Съединението е един типично български акт, без да се осланяме на великите сили. След Съединението България става най-силната, най-влиятелната християнска държава на Балканския полуостров. Ярките и силните личности се раждат в ярко и силно време. Във времена на исторически изпитания е много важно начело на един народ да застанат подходящите водачи. В деня на Съединението е подходящо да се каже, че ние вече имаме ясно определен национален идеал и този национален идеал е европейско развитие на България“, подчерта Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама