Протест пред Столична община срещу липсата на места в детските градини и ясли

08:30, 10 сеп 18 / Култура 25 1926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители ще протестират срещу липсата на места в детските градини и ясли в София. Протестът започва от 10,30 ч. пред сградата на Общината на ул. Московска. Недостиг има в яслените групи, за които кандидатстват 5200 деца. Тази година 54 000 деца посещават общинските ясли, детски градини и подготвителни групи.

От началото на 2018 г. са построени три сгради на детски градини, до края на годината ще приключи строителството на още 2 и ще започне изграждането на други 4. Въпреки това родители готвят протести и искат две оставки в дирекция "Образование".

От Инициативния комитет за качествено образование предлагат децата, които остават извън класацията, да получават ваучери, равни на издръжката им в общинска детска градина. Така семействата няма да са принудени да лъжат системата. Според Васил Николов, председател на Инициативния комитет, много родители се виждат принудени да вадят фалшиви протоколи за хронични заболявания само и само, децата да влязат в ясла.

Вариант за малкия Мартин е той да ходи на частна детска градина, която ще натовари бюджета на семейството.

Според справка на Столичната община недостиг на места в детските градини няма. Данните сочат, че се чака само за конкретни детски градини в четири района. От Столичната община обясниха, че в последните 11 години в София са разкрити над 16 000 нови места в детските градини и яслите.

От Инициативния комитет издигат следните искания:

1. Незабавно създаване на ЕФЕКТИВНА работна група, която да изготви план за построяване на нови ясли, детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал. Това предложение ще бъде официално внесено в Столична община по време на протеста. Въпреки че от Общината свикаха работни групи нито една от тях няма компетенцията да подготви реален план за незабавно строителство на ясли, детски градини и училища в зависимост от нуждите на всеки квартал. Нашето предложение е с настояване в състава на работната група да има задължително представители от Столична община от следните направления: Финанси и стопанска дейност; Инвестиции и строителство; Столично общинско здравеопазване; Култура, образование и превенция на зависимости; Архитектура и градоустройство. Също така да бъдат включени и представители на Столичен общински съвет от следните комисии: Финанси и бюджет; Икономика и собственост; Здравеопазване и социална политика; Образование, наука, култура и културно многообразие.

2. Всяко останало извън класиранията дете да бъде обезщетено с ваучер на стойност единния разходен стандарт. Това е временна мярка до построяването на адекватна образователна инфраструктура с цел да бъдат обезщетени семействата на неприетите деца, за които Общината не е осигурила достатъчно места.

3. Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в първи клас. Това е абсолютно наложително, за да имаме прием, който да е справедлив и да няма човешка намеса, без грешки и манипулации.

4. Осигуряване на средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата. Тъй като масово директорите на детски градини са си позволили да нарушават наредбите и са приели на места по 40-46 деца в една група, за да се даде физическа възможност на персонала в детските градини да се справят със завишения брой деца е наложително да се отпуснат средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка една такава група.

5. Отстраняване от длъжност Директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева, както и Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията. Това искане е последно, но в никакъв случай не е на последно място, тъй като тези служители на Столична община категорично доказаха, че нямат волята да контролират качествено системата. За това главно свидетелства фактът, че години наред преди нашата поява не са установили масовите нарушения в системата на детските градини. А това, което доведе до решението за искането на оставки бе, че неглижират нарушенията и не наложиха нито едно наказание на нито един директор въпреки безспорните нарушения, които лично те са потвърдили. Прилагаме и пример за нахалното им поведение, което се подиграва с гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама