Рекорден добив на грозде във Варненска област

17:10, 18 сеп 18 25 2114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекордни количества грозде от тазгодишната реколта във Варненска област. Добивът надмина очакванията на агрономите и собствениците на лозя. Средно от декар лозови масиви се прибира около тон грозде. Големият проблем обаче е намирането на работници за този бранш, съобщава БНТ.

Само преди ден в лозовите масиви на село Млада гвардия е приключила беритбата на розовия траминер, който дал добив около 1050 килограма на декар. Днес работниците вече са сред редовете на сорта совиньон блан.

"Не е смятан още добивът, но по мое впечатление около 800 килограма, което е много приличен резултат, защото не гоним само количество, но и качество", коментира Атанас Карагеоргиев, винопроизводител.

Затруднението на собствениците на лозя е единствено в намирането на работна ръка. "Нямаме агрономи. Благодарение на шефа и аз бяхме агрономи тази година, макар че сме икономисти. Аз съм икономист, а той е инженер, но станахме агрономи", отбелязва Зейнеп Юсеин, управител на фирма.

Всеки работник трябва да бъде научен на тънкостите в отглеждането на гроздето. "Като започнем от резитбата, филизене, колтучене, пръскане - всичко това, има всеки месец от годината какво да се прави по лозарството. Няма място за почивка", допълва Юсеин.

Само след около седмица започва беритбата на два български сорта, които се размножават бавно и не са в големи количества - врачански и варненски мискет.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама