Разкриха злоупотреба с евросредства по делото срещу Миню Стайков

15:38, 18 сеп 18 25 1604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Злоупотреба с евросредства е открила прокуратурата в делото "Винпром Карнобат". Това се разбра на днешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд, който разглежда мерките за неотклонение на собственика на завода Миню Стайков, роднината му Белун Хазърбасанов и собственика на помещенията, в които са произвеждани нелегално цигари, Иван Димитров. Тримата са обвинени в данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Прокуратурата представи днес нови шест тома доказателства. Прокурор Димитър Петров разказа пред медиите схемата: деца на служители на Стайков са кандидатствали по програмата "Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков. Това е документирано с писма до собственика на винпрома, каза Петров.

Според прокуратурата има доказателства, че парите реално са стигнали до Стайков. Тя поиска той и другите двама обвиняеми да останат постоянно в ареста, за да не повлияят на свидетелите по делото и да не прикриват престъпленията, в които са обвинени.

Специализираната прокуратура е информирала Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ, след като е установила, че деветима младежи са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми.

Прокурор Димитър Петров представи девет на брой обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Те са регистрирали еднолични дружества и така са кандидатствали по програмата "Млад фермер". Всички са на възраст до 28 години и са деца на служители на Стайков, заемали различни нива във фирмата. Фирмите са регистрирани през миналата и тази година, като са имали различен предмет на дейност, съобщи "24 часа".

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на Стайков - Лъчезар Таков отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Член е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник - Цветан Колев. Четвъртият е пък Алекси Трифонов, за който изобщо пък не се знае какъв му е социалният статус.

"Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари е било без гуми и спряно от движение.

Всъщност разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли т.г. Днес на делото стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се е помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат - Иван Димитров. Неговата адвокатка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателя на помещение - Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да повлява на свидетели.

На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа. След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми - Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов поискаха по-лека мярка. "Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", обясни в своя защита Миню Стайков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама