Предупреждения за блокиране на лова с години заради африканската чума

10:15, 26 сеп 18 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разпространението на африканската чума по свинете у нас ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков пред БНР.

На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче Министерството на земеделието излезе със заповед, ограничаваща ловните дейности в районите около Дунав и Варна. Това предизвика серия протести на ловци, един от които е насрочен за днес.

Красимир Халов, председател на УС на Ловно-рибарското дружество в Никопол, обясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции и изпълнени указания, в един момент тихомълком излиза заповедта на сайта на Министерството, която озадачава ловците. Били са изградени бетонови съоръжения и площадки за обработка на дивечовото месо.

„Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното“, коментира Красимир Халов.

Асен Пиперков вижда проблем и във възможността прекалено голям брой животни да бъдат отстреляни още в първия ловен ден: "Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването."

Освен, че популацията няма да се намали с подборен отстрел, както предлага министерството, забраняването на груповото ловуване просто ще допринесе за по-сериозното разпространение на болестта, смята Пиперков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама