Пет ползи от ранното ставане

08:00, 07 окт 18 25 2405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Какво ще загубите, ако станете в 6 сутринта, а не в 6:15? Може ли за 15 минути да се наспите. Отговорът е не, защото още след отлагането на първата аларма мозъкът ви се настройва, че предстои следващата и вече не спи толкова дълбоко, колкото преди това.

Лекарите са на мнение, че създаването на режим на лягане и ставане е предпоставка за по-добро качество на живот. Според няколко независими проучвания, по-ранното събуждане сутрин, има своите предимства. Ето кои са те:

1. Дава ви достатъчно време, за да се разсъните

Разсрочването на алармата е проблем на много хора. Заради него често се успиват и нямат време за традиционния сутрешен душ и закуска преди работа. Те бързат, навличат дрехите си и хукват към офиса, с което не могат да се разсънят. Седнат ли пред компютъра, те тепърва започват да закусват и пият кафе, което се отразява зле на концентрацията и работния им процес. Това няма да се случва и денят им ще започва много по-плавно, ако стават по-рано.

2. Подобрява качеството на съня

Ранното събуждане оказва положително влияние върху качеството на съня ви и това се доказва от резултатите на много изследвания. Хората, които се събуждат рано, най-вече под въздействието на своя биологичен часовник, нямат проблеми със съня. Докато тези, които отлагат ставането или се излежават до по-късно, често не могат да спят дълбоко през нощта.

3. Намалява стреса

Отлагане и отлагане на алармата, мисълта, че имате малко време до нейния звън, което няма да ви стигне да се наспите, е стрес за психиката. Ако решите да останете в леглото още малко пък се обвинявате, че сте отложили важни ангажименти за по-късно. Сложете край на тези душевни терзания като си изградите по-нормален режим на бодърстване и сън. Ако всяка вечер си лягате и сутрин ставате по едно и също време, бързо ще свикнете и събуждането вече няма да е проблем за вас.

4. Подобрява метаболизма

Отлагането на събуждането забавя вашия метаболизъм и може да доведе до трудности в ходенето по голяма нужда. Опитайте се да ставате по-рано и използвате тоалетната по едно и също време всеки ден. Така ще подобрите обмяната на веществата във вашето тяло.

5. Ученето е по-лесно

Старите хора са казали, че ученето е по-добро на пресен акъл и са прави. Умората вечер, например, ви пречи на концентрацията, ето защо дори и да прочетете нещо няколко пъти, по-трудно ще го запомните. По-ранното ставане помага на мозъка да работи на по-бързи обороти, за да получи нова информация, която да запамети по-лесно, пише tialoto.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама