Нинова: Състоянието на здравеопазването е катастрофално

15:10, 09 окт 18 / Политика 25 1211 Topnovini

"Една от темите, които обсъждахме, е острата нужда от кадри, защото каквото и да се направи в здравеопазването, като няма лекари и медицински сестри въпросът остава нерешен". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в централата на БСП с представители на Националното сдружение на общинските болници.

„Единодушни сме, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така, че предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и в здравния модел, а промяна във финансирането на модела или по-скоро търсене на източници за дофинансиране, чрез събиране на допълнителна задължителна здравна застраховка. Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване”, подчерта Нинова, цитирана от БГНЕС.

От БСП представили и предложенията си за реформа и около няколко въпроса обединили менения. Най-остро от сдружението, по думите на Нинова поставили пред тях въпроса за кадрите, особено в малките, отдалечени места, общински болници и т. н. „Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България”, каза Нинова.

Сред темите, които обсъдили е и високите цени на лекарствата и начините да се помогне на бедните хора, на хората в затруднение да си плащат лекарствата. „Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарства”, обясни лидерът на БСП.

Тя потвърди, че ако всички срещи вървят така както са уговорени и планирани, последната трябва да е в понеделник сутринта с БЛС, и веднага след това – понеделник следобед внасят вота на недоверие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!