Турция започва сондажи за нефт и газ край Кипър

15:50, 09 окт 18 / Свят 25 1293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез съобщи, че Турция ще започне сондажи в Източното Средиземноморие в края на този месец. Корабът ще бъде изпратен в района, за който спорят Турция и Република Кипър.

По думите на Дьонмез, сондажният съд се е отправил към крайната цел миналата седмица и вече трябва да е стигнал избраната локация. Провеждат се необходимите тестове, за да могат сондажите за нефт и газ да започнат до края на октомври. По-рано беше съобщено, че се очаква първите сондажи да бъдат на дълбочина от 2600 метра, предаде БНР.

Турският министър на енергетиката посочи, че плановете на ведомството му са до 2023 г. да инвестира 10,9 млрд. долара в отрасъла и очаква приходи от тях за над 30 млрд. долара до 2033 г. Фатих добави, че продължава работата във всяка област в страната да бъдат създадени соларни централи.

Корабът е кръстен на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема Константинопол. Това е първият турски съд за дълбоководни сондажи. Построен е през 2011 година, има дължина от 229 метра, тегло от над 34 000 метрични тона и може да сондира до 12 000 метра под морското равнище. Турция се подготвя да получи и втори кораб за дълбоководни изследвания.

Турският сеизмичен кораб "Барбарос Хайредин Паша" извършва морски операции в Източното Средиземноморие от април 2017 г. Районът се оспорва между Република Кипър и Турция. Анкара заявява, че ще отстоява своите и правата на непризнатата Севернокипърска турска република по отношение разпределянето на териториалните води и находищата на петрол и природен газ.

Кипърското правителство обяви търгове за разработване на 13 морски блока, в които се включиха световни енергийни компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама