Илияна Йотова: Няма личен конфликт между премиер и президент

09:50, 17 окт 18 / Политика 25 1201 Шрифт:
Topnovini

Въпросът за конфликт между премиер и президент като мантра се развява непрекъснато във всяко едно студио и във всеки един разговор. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори попитана има ли политическо противопоставяне между президентството и Министерския съвет в БНТ. И допълни - "ако въпросът ви е дали има личен конфликт между министър-председателя и президента, категоричният ми отговор е не".

"Ако въпросът Ви е защо прехвърчат тези искри, защо има различни виждания, защо има различен разговор от този, който бяхме свикнали в предишните пет години, отговорът ми е, защото има екипи, които имат различно виждане за това как трябва да се развива България напред. Аз не си представям добрите отношения между институциите като отношение на съглашателство", коментира вицепрезидентът.

В България дълго време бяхме свикнали, може би в предишните пет години, когато министър-председателят се обади на президента и му нареди какво да прави. Този период приключи, категорична беше Йотова. "Ние дойдохме в тази институция с конкретни обещания към българските избиратели и смятам, че за година и девет месеца, не сме изневерили на това, което сме говорили в предизборната кампания", наблегна тя.

Според вицепрезидента политиците трябва да се срещат по-често - "нека си останат различията, но да има срещи".

По повод вота на недоверие от страна на БСП на тема здравеопазване Йотова коментира, че това е част от демократичния процес в една страна. Докато не се обърне философията в здравеопазването и в нейния център наистина не остава грижата за човека, няма как да повярват хората, че тази система ще работи в техен интерес, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя разказа и за посещението си в Украйна, където са били в 7-8 села с компактно население от български произход, както и сред българската общност в два големи града в Украйна. Разговаряхме откровено за всички проблеми. Това са хора истински родолюбци, сподели Йотова. Най-голямата им болка и тревога е свързана с опазването на българския език, допълни още тя.

Толкова много хора от България вече живеят извън територията на страната - не говорим само за историческите диаспори, но и за новата икономическа миграция, обясни вицепрезидентът.

"Няма как да ги върнем, без да създадем достатъчно мотиви на тези млади хора да се върнат у нас. Да, видях какво им предлага България, какво развитие им предлага. И това важи не само за тях, това важи и за собствените ни деца тук. Демографската криза е нещо, което обикновено е много хубава тема в предизборни кампании и след това като че ли няма никакво развитие," обясни тя.

"Аз бях изненадана много от една новина, която се промъкна вчера по отношение на правата на младите жени в майчинство. Едно предложение да не им се дава въобще никаква почивка след раждането на бебето - е, така ли се стимулира една страна, в която има толкова тежка демографска криза?", попита Йотова.

Какво предлагаме на младите хора, казали ли сме как ще развиваме България през следващите 10-15 години, има ли го в нечия програма, попита тя. И допълни, че трябва да се определят 4-5 приоритета, в които държавата има ресурс да се справи.

"Нека, когато говорим за национален консенсус и приоритети, да направим така, че тези програми да се изпълняват дългосрочно, независимо кой ще победи на следващите избори, когато и да са те и която и политическа партия да дойде", наблегна вицепрезидентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама