Защо есента е перфектният сезон за тренировки

09:00, 04 ное 18 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Часовникът се смени и лятото най-накрая е "официално“ приключило. Тъй като сутрините са загърнати в тъмнина, а вечерите - в хлад, последното нещо, което най-вероятно искате, е да започнете тренировки. Нека обаче ви убедим защо есента е идеалното време от годината за тази цел.

Упражненията подобряват настроението

Листата се променят и падат, с тях и температурите, а дните се скъсяват. Въпреки че еуфорията покрай тиквените изделия започва да расте, това е за сметка на серотонина – хормонът, който регулира настроението и подпомага усещането за щастие. Спадът на този съществен химикал можем спокойно да припишем на липсата на светлина. Двигателната активност обаче увеличава скоростта и честотата, с която серотонинът се освобождава в мозъка. Допълнително, редовните упражнения стимулират производството на триптофан - аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин.

Упражненията подпомагат имунната система

Есента полага основите на грипните сезони. Както обаче посочват специалистите, умерените упражнения са най-полезни за имунната система, бездействието е вредно, а крайностите в тренирането дори могат да се окажат опасни. Ето защо дори 20-минутните тренировки могат да помогнат на организма да се защити срещу студенолюбивите патогени.

Упражненията са дългосрочна инвестиция

Шортите, които носихте миналото лято, могат да ви се струват като далечен спомен. Но ако не вземете мерки през дългите студени сезони до следващото лято може и да не ви стават. Така че тренировките през есента са само началото на една дългосрочна инвестиция за тялото, което желаете.

Упражненията се нуждаят от рутина

Лятото, с всичките си спорадични социални събития, затруднява значително рутината, която се изисква за един адекватен тренировъчен режим. Есента обаче идва с по-структурирано време, което го прави идеалния сезон да започнете своите упражнения.

Упражненията не толерират извинения

Времето често се превръща в оправдание за прокрастиниращите хора. Лятото е твърде горещо, а зимата – твърде студена. Няма угодия. Есента, от друга страна (особено през т.нар. „циганско лято“), предлага условия, подходящи за упражнения на открито. Без повече извинения!

Диетата е също толкова важна, колкото и тренировките

Цвекло, тиква, моркови, царевица, картофи, тиквички и патладжани – това са зеленчуците, които не само придават цветовете на есенната трапеза, но и предлагат голям набор от витамини и хранителни вещества за нашата диета. Есента е идеалният сезон за приготвяне на любимите ни зеленчуци, които да допълнят тренировъчния режим, пише puls.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама