Президентът на ФИФА отхвърли възможността за Световно първенство с 48 отбора в Катар

19:50, 07 ное 18 / Спорт 25 1373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на ФИФА Джани Инфантино отхвърли възможността Мондиала в Катар през 2022 година да бъде с 48 отбора. Бившият генерален секретар на ФИФА заяви през изминалия месец на годишния конгрес на Азиатската футболна конфедерация в Куала Лумпур, че опцията за удължаване на настоящия формат от 32 отбор е напълно реалистичен. Въпреки това, той не бе толкова сигурен относно увеличения брой отбори на Световното за следващия голям форум в интервю за AFP и други медии в Цюрих.

"Не съм променил решението си. Позитивно настроен съм от началото, тъй като смятам, че това ще е добро за футбола като цяло. Затова ще го направим на Световното през 2026 година. Дали това е възможно да се случи през 2022 в Катар? Ще бъде изключително трудно – по-скоро не", сподели президентът на ФИФА.

"Разговаряме с Катар. Ще бъде наистина сложно да се направи в Катар, тъй като за целта се нуждаем от още няколко града. Като президент на ФИФА, ще бъда изключително щастлив, ако някои мачове се изиграят в други държави в региона на Катар", добави той.

Въпросът с разширяването е проблематичен, тъй като съседните на Катар държави в лицето на Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените Арабски Емирства, прекъснаха своите дипломатични отношения с катарците, обвинявайки ги в одобряването на терористични атаки.

"Имайки предвид конфликта между Катар и съседките й, ще бъда още по-удовлетворен от решение за Световно първенство с 48 отбора. Футболът обединява, построява мостове, това може да бъде търсеният резултат. Какви са шансовете? Със сигурност не са големи, но какъв е проблемът да го обсъдим?", попита Инфантино.

Окончателното решение ще бъде взето през март в следващото събрание на съвета на ФИФА в Маями, преди да бъдат изтеглен жребият за квалификациите за Мондиала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама