Обсъждат по-строги мерки срещу домашното насилие и обезщетенията при смърт при катастрофа

07:50, 08 ное 18 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В парламента започва обсъждане на новите промени в закона, свързани с борбата срещу домашното насилие. Измененията предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване. Промените ще засегнат съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до една година или пробация.

В бюджетната комисия пък ще обсъждат идеята за въвеждане на лимити при неимуществените обезщетения при смърт на близък след катастрофа. Очаква се в дискусията да се включат и застрахователи и критици на предложението.

Предложението за лимитите беше внесено изненадващо от Менда Стоянова от ГЕРБ, но премиерът Бойко Борисов разпореди да не се гласува, преди да се подложи на обществена дискусия. Застрахователите предупредиха, че ако не се наложат ограничения, ще трябва да вдигнат застраховката „Гражданска отговорност” над 1000 лева, за да може да платят новите обезщетения.

До въвеждането на лимити се стигна, след като ВКС разшири кръга на близките, които имат право да искат обезщетения от застрахователите за причинените болки и страдания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама