Петър Стойчев с поглед към титлата по ледено плуване в Баренцово море

18:50, 28 ное 18 / Спорт 25 1718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само три месеца след като спечели първото състезание по плуване в ледени води в Антарктида, Петър Стойчев ще се съревновава на север - в Баренцово море.

Майсторът на дългите и екстремни изпитания ще направи това по време на третото Световно първенство по ледено плуване в Мурманск (Русия) през февруари. След победата му преди дни двукратният световен шампион по ледено плуване Стойчев е абсолютен фаворит за златния медал.

Плувания като това на Антарктида се организират за популяризирането на този нов спорт. Крайната цел е плуването в ледени води да влезе в програмата на Зимните олимпийски игри. По този начин плуването би присъствало и в двата форума под петте преплетени кръга, пише bgswim.com

На 25 ноември, близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай. 15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Температурата на въздуха варираше около минус 2 градуса. На водата беше минус 0.8 по Целзий.

Плувецът от Смолян вече стигна до Южна Америка и даде първото си изявление след успеха.

"Вече сме в Аржентина, приключи 12-дневното ни пътуване до седмия континент. Най-вече съм радостен, че успях да спечеля първото организирано състезание по плуване в ледените води на Антарктида и да постигна мечтата, която преследвах - да съм първият победител на студения континент", отбеляза Стойчев.

Той разкри и кои са били най-големите предизвикателства, с които се сблъсква на Антарктида. "Студената вода от минус 1.2 градуса, силният вятър, температура на въздуха от минус 3 градуса, но се концентрирах и намерих сили. Именно затова си позволих да финиширам бътерфлай", каза Стойчев за БНР.

Петър Стойчев благодари на всички, които го подкрепяха по време на това приключение, като изтъкна, че това му е носило допълнителна увереност и сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама