Без извънредно положение във Франция заради бунтовете на "жълтите жилетки"

08:45, 03 дек 18 / Свят 25 1486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция няма да въвежда извънредно положение заради бунтовете на "жълтите жилетки". Предвиждат се преговори с протестиращите, но също така с ръководителите на големите партии във Франция. Правителството на няколко пъти обвини крайнолевите и крайнодесните формации, че подтикват "жълтите жилетки" към насилие.

Протестите срещу повишаването на данъците и разходите за живот започнаха на 17-и ноември. Първоначално бяха по-многобройни и мирни. През изминалия уикенд обаче се стигна до масови сблъсъци с десетки ранени, повече от 400 арестувани и значителни материални щети.

 

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер ще бъде изслушан днес в Сената във връзка със ситуацията. Заради обстановката в Париж френският премиер Едуар Филип отложи пътуването си до Полша за конференцията за климата. Президентът Еманюел Макрон проведе съвещание с ключови министри, на което заяви, че отговорните за насилието и щетите ще заплатят за своите действия.

Френският правосъден министър Никол Белубе обяви, че пред съда ще бъдат изправени задържаните над 200 души при съботните демонстрации в Париж. По-рано полицията съобщи, че 378 демонстранти са оставени в ареста от задържаните в Париж общо 412 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама