Лука Модрич е тазгодишният носител "Златната топка"

09:50, 04 дек 18 / Спорт 25 1626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полузащитникът на Хърватия и Реал Мадрид Лука Модрич е новият носител на "Златната топка". 33-годишният халф пребори конкуренцията на Кристиано Роналдо и Антоан Гризман, за да грабне най-престижното индивидуално отличие в света на футбола.

Победителят в ежегодната анкета бе обявен на церемония в Париж, а с успеха си Модрич сложи край на 10-годишната хегемония на Роналдо и Лионел Меси за ценния приз. За последно "Златната топка" бе спечелена от различен футболист през 2007-ма година, когато за номер 1 бе обявен бразилецът Кака.

Лука Модрич имаше невероятна година, след като бе с основна заслуга за спечелването на трета поредна титла от Шампионска лига от Реал Мадрид, а след това изведе Хърватия с капитанската лента до исторически финал на Световното първенство в Русия. Със спечелването на "Златната топка" Модрич обра всички големи индивидуални награди, след като по-рано през годината бе обявен за най-добър играч на годината на УЕФА и ФИФА. Отличието на ФИФА и "Златната топка" бяха обединени от 2010-та до 2015-та година, но след това се разделиха поради неразбирателства. Модрич се превръща в първия хърватин, носител на Златната топка, както и общо втория представител на Балканския полуостров след Христо Стоичков, който бе определен за номер 1 в анкетата през 1994 година.

Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо завършва на второ място в анкетата за шести път в кариерата си, след като бе победител в последните две години, за да изравни големия си съперник Лео Меси. Аржентинският гений пък остава извън призовата тройка за първи път от 2006 година насам, когато бе на 19 години.

Роналдо също бе с основен принос за триумфа на Реал Мадрид в Шампионската лига със страхотното си голово представяне във фазата на елиминациите, а след това се разписа четири пъти във финалите на Мондиал 2018, но неговата Португалия отпадна още на осминафиналите, което се отрази негативно на шансовете му за шести успех за Златната топка. Впоследствие кампанията на Модрич набра сила и успя да го изстреля до победа в най-важната индивидуална класация.

На трето място в тазгодишната анкета остава нападателят на Франция и Атлетико Мадрид Антоан Гризман. 27-годишният голмайстор спечели трофея от Лига Европа с Атлети през миналия сезон, разписвайки се на два пъти във финала срещу Олимпик Марсилия, и бе истински лидер на „петлите“ по време на успешната им кампания за втора световна титла. Гризман се отличи с три гола и три асистенции от осминафиналите нататък, както и един гол в груповата фаза. Французинът бе обявен и за играч на мача на финала на турнира, в който бе директно замесен в три от попаденията за победата над Хърватия с 4:2.

19-годишният нападател на Франция и Пари Сен Жермен Килиан Мбапе спечели нововъведеното отличие Трофей "Раймон Копа" за най-добър млад футболист в света. Мбапе впечатли всички със силното си представяне на Световното първенство в Русия, като е с основен принос и за силните игри на ПСЖ във Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама