Кипчоге и Ибаргуен са номер едно в леката атлетика за 2018

11:50, 05 дек 18 / Спорт 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кенийският маратонец Елиуд Кипчоге и колумбийската състезателка на дълъг и троен скок Катерин Ибаргуен спечелиха наградите на ИААФ за атлети номер 1 на 2018 година.

Кипчоге постави световен рекорд по време на маратона в Берлин през септември подобрявайки досегашното постижение с цели 78 секунди. Той спря хронометрите на 2:01:39. За последно Дерек Клейтън през 1967 г. подобри по такъв категоричен начин върховото постижение (с 2 минути и 23 секунди).

"Тази награда значи много за мен. Тя е отплата за всичките ми усилия през годините", заяви щастливият кениец, който е и олимпийски шампион от Рио 2016 в маратона.

34-годишната Ибаргуен спечели състезанията по дълъг и троен скок на 23-те Игри на Централна Америка и Карибите, както и финалите в Диамантена лига.

19-годишният състезател в овчарския скок Арманд Дуплантис грабна отличието за изгряваща звезда, след като спечели два златни медала - на Европейския шампионат в Берлин и на Световния за юноши до 20 г. Той изравни второто най-добро постижение в историята на открито от 6.05 см.

Американката Сидни Маклафлин спечели наградата за изгряваща звезда при жените. Тя постави световен рекорд в зала за девойки през март по време на финала на 400 метра (50.36). Това бе последвано от 52.75 на 400 метра с препятствия два месеца по-късно - световен рекорд за девойки и най-бързо време в света за сезона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама