Показаха новооткрита снимка на Васил Левски

13:24, 07 дек 18 / Култура 25 1969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път историци показаха новооткрита снимка на Васил Левски. Тя е намерена в турския архив в Истанбул.

Уникалното при нея е, че този път е по-голяма и Васил Левски се вижда до кръста. Интересен факт е, че на гърба ѝ има негово описание – кой е, откъде е, с какви очи. Може би именно с тази снимка той е бил издирван в Османската империя.

„Историческата стойност на снимката е, че разбираме по кой портрет османската полиция издирва Васил Левски, и съчетанието с текста на гърба, който е почти текстът от разпита на Иван Фурнаджиев, един от тетевенските дейци, на 26 октомври 1872 г., който дава описание на физическия образ на Васил Левски, насочва по-нататък османските власти и активизира техните действия по издирването на Апостола”, отбеляза Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски”.

„Откриването на тази снимка заедно с други документи на вътрешната революционна организация в османския архив показва, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с голям набор документи и освен това документите, които произхождат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола”, допълни тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама