Радев и крал Абдула II обсъдиха сътрудничество в отбраната и сигурността

19:33, 16 дек 18 / Политика 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На среща в столицата на Йордания Аман президентът Румен Радев и крал Абдула II изразиха готовност за засилване на сътрудничеството и обмяната на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, предаде пресслужбата на президента.

Държавните глави смятат, че добрият политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на крал Абдула II, които проведоха среща днес в Аман. Българският държавен глава е на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II и във водената от него делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и представители на десетки български компании.

Двамата държавни глави са изразили готовност за засилване на сътрудничеството и споделянето на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, обмена на технологии и създаване на съвместни предприятия. Президентът Радев посочи, че страната ни подкрепя т.нар. Акабски процес, иницииран от крал Абдула II за обединяване на международните усилия за борбата с тероризма и радикализацията. Поставянето на акцент върху страните от Балканите и ЕС е от изключително значение за България, подчерта държавният глава. България и Йордания ще продължат да работят заедно в тази насока както с обмена на информация, така и с проучването на правната регламентация в Йордания за  противодействие на радикализацията и външната намеса в религиозните дела.

По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония в кралския дворец в Аман от крал Абдула II и кралица Рания Ал-Абдула. Десислава Радева посети център за социална интеграция на жени в неравностойно положение в йорданската столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама