Столичната община извършва авариен ремонт на Царските конюшни

16:15, 11 яну 19 25 1216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поставя се временна стоманена покривна конструкция на Царските конюшни. Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който инспектира аварийния ремонт на конюшните. Временният покрив трябва да предпази геобразната постройка.

Ремонтът е започнал преди няколко дни и се извършва с финансиране, отпуснато изцяло от бюджета на Столична община /СО/, като ще струва 130 000 лв. Той предполага, че СО ще получи най-вероятно компенсация от МВР и другите съсобственици за тези суми. Новият покрив е със стоманена конструкция и ще даде необходимото време за изработване проектите за цялостна консервация и реставрация на старината. Ремонтът трябва да завърши за няколко седмици.

Няма същностна промяна в Царските конюшни от началото на зимния сезон, състоянието на сградата е такова, каквото е било веднага след пожара, каза Чобанов и допълни, че сградата се наблюдава ежеседмично от районната кметска администрация.

През 2015 г., въпреки липсата на статут на обекта, Столична община е приела подробен устройствен план на цялата зона, който забранява разрушаване, надстрояване, видоизменяне а оригиналните структури, каза Чобанов. Столична община настоява обектът, който в момента има статут на културна ценност, да получи статут на национална културна ценност, защото е такава, посочи Чобанов и допълни, че той е свързан със създаването на държавността на Третата българска държава. Според него сградата трябва да има обществени функции - културни, образователни, музейни. Царските конюшни са идеални за музейни функции, посочи Чобанов.

Заместник-кметът посочи, че вече тече ремонтът и на минералната баня в Банкя с привлечени средства от външен инвеститор. Той ще струва около 6 млн. лв. Друг обект, по който се работи, е по възстановяването на спирка "Вишнева". По думите на Чобанов покривът на сградата вече е възстановен и предстои през годината да се направи читалня, свързана с историята на градския транспорт в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама