Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно

12:40, 22 яну 19 / Свят 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хуан Гуаидо
Хуан Гуаидо

Върховният съд на Венецуела обяви за нелегитимно ръководството на парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията и от своя страна не признава втория мандат на президента Николас Мадуро, предаде БТА. Няколко дни преди встъпването му в длъжност парламентът обяви правителството на държавния глава за нелегитимно.

Председателстваният от опозиционера Хуан Гуайдо парламент "няма валидно ръководство и действа при узурпиране на властта си. Следователно всичките му решения са невалидни", гласи решението на Върховния съд.

Съдът обяви за невалидно и решението на парламента от 15 януари да даде амнистия на военнослужещи, които биха отказали да признаят втория мандат на Мадуро. Николас Мадуро положи клетва на 10 януари за втори шестгодишен мандат пред Върховния съд, а не пред парламента, както е предвидено в конституцията.

Решението на Върховния съд идва малко след като група военни започнаха метеж срещу режима преди да бъдат арестувани в казарма в северната част на Каракас.

Опозицията призова за масова демонстрация утре с искане за сформиране на преходно правителство и насрочване на свободни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама