Левон Хампарцумян: Спекулация е покачването на цените с приемането на еврото

10:00, 30 яну 19 25 2054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Банкерът Левон Хампарцумян изтъкна, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като левът е от много време във валутен борд с него. Той изтъкна, че влизането в еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефект от приемането на европейската валута ще бъде усетен от „икономически активните“ хора.

Поставянето на дата за присъединяването на еврозоната е прибързано. Чакалнята за еврозоната е около две години, но има технически параметри, които могат да отнемат и повече време. Връщаме се в клуба на по-богатите и уредени държави, заяви Левон Хампарцумян.

"За българина дали в джоба има евра или левове почти няма никакво значение", отбеляза банкерът. Ефектът от приемането на еврото ще бъде усетен от „икономически активните“ хора, изтъкна Хампарцумян. Средата, в която България работи и се развива, ще стане по-стабилна и достъпна, допълни той.

Покачването на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната Хампарцумян определи като спекулация. "Ако нещо стане рязко по-евтино тук, ще идват да пазаруват тук - и обратно. Обикновено обаче нещата са балансирани", допълни той.

Наивно е да се очаква България скоро да достигне нивото на живот на Германия, изтъкна Хампарцумян. Това по думите му обаче не означава, че животът е „по-мизерен“. "Дори да пораснем два или три пъти като икономика, никой няма да ни разглежда като потенциална заплаха за икономическото си бъдеще - с малки изключения", допълни той.

Евентуални „неблагополучия“ в отделна банка биха били по-лесно преодолими при влизането ни в еврозоната, заяви Хампарцумян. Той изтъкна, че случаят КТБ така или иначе не може да бъде повторен, дори днес.

"Това дава една увереност, че неблагополучия в една отделна институция ще бъдат по-рано засечени и по-рано предотвратени. Защото в случая КТБ имунната система на държавата във вид на различни служби като регулатора БНБ, ДАНС, финансово разузнаване, всякакви хора, които би трябвало да вдигнат ръка и да спрат това нещо, всъщност не са го направили по една или друга причина", коментира Хампарцумян.

Трудно ми е да намеря съществени рискове при приемането на еврото, допълни той. Лихвите може да бъдат относително по-ниски, подчерта Хампарцумян и обясни, че те зависят от устойчивостта на икономиката и „културата“ на националните държави, заради което и лихвите в ЕС са различни. Българите са предпазливи при кредитите и са по-малко задлъжнели от жителите на някои западни държави.

Възможно е да настъпи стагнация на световната икономика, но не може да се очаква катастрофа. „Онази криза няма как да се повтори вече, но следващата ще ни изненада“, допълни банкерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама