Спецпрокуратурата ще снема обяснения на Рашидов и Йончева

17:17, 30 яну 19 / Политика 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спецпрокуратурата ще снема обяснения на Вижди Рашидов и Елена Йончева.

Министър Боил Банов присъстваше, обяснения в писмен вид засега още не са му снети. Ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно ще го питаме. Това каза и.ф. ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров, предаде БГНЕС.

Предстои снемането на обяснения на Вежди Рашидов, който е бил министър към онзи момент и на Елена Йончева, която изнесе информацията.

Близо два часа представители на спецпрокуратурата бяха в сградата на Министерството на културата.

Димитър Петров обясни, че са прегледали документите, за които се твърди, че са част от проекта Антична Сердика. „Те са в огромен обем, с колегата преценихме тези, които биха били относими към предмета на проверката. Определили сме срок до утре да бъдат направени копия на същите, да бъдат комплектовани и да бъдат предоставени в прокуратурата“, каза той.

Също така се снабдили с документи, които са свързани с водено гражданско дело от страна на МК към изпълнителя, отнасящо се до т. нар. наустойка за забава. Димитров подчерта, че делото е висящо пред Апелативния съд в София, няма произнасяне към момента и ще преценяват относимостта на тези документи към проверка.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че още днес Специализираната прокуратура ще изземе цялата документация, „която е относима към казуса към изграждането и евентуалните ремонтни дейности по Ларгото. Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая, които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последващите действия на самото министерството, представени от Йончева като опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лв.”, посочи говорителят на главния прокурор. Тя обясни, че ако дойде при тях записът, те ще направят експертиза.

„По правило тези записи биха могли да се използват като годно доказателствено средство, но тъй като не са създадени в условията на СРС начинът, по който ние бихме могли да го приобщим като доказателството, е назначаване на експертиза”, каза Арнаудова. Тя отбеляза, че тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани и от кого в случай, че има сравнителен материал на глас. „Тоест тази експертиза ще установи и съдържанието и авторството на направените изявления в рамките на този разговор”, заяви говорителят на главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама