Валери Симеонов: БСП, в реалния свят ли живеете или в паралелна държава?

20:14, 01 фев 19 / Политика 25 1846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на НФСБ Валери Симеонов излезе с изявление в отговор на декларация на БСП, с което разобличава "т.нар. обвинения на Елена Йончева и Корнелия Нинова по случая с министър Банов".

Предлагаме ви изявлението на Валери Симеонов, както беше получено в редакцията ни:

 

Повод за нашата декларация е доста грозното изявление на председателя на БСП, поднесено под някаква форма на декларация. Повече от ясно е, че е написано тази сутрин. Изпълнено с клевети, изпълнено с квалификации, изпълнено с патетични лозунги тип дружество за просветни знания „Георги Кирков“ отпреди 1989 година. Това ниво е унизително, това ниво цапа българския парламент, това ниво цапа не само четящата декларацията, не само нейните съпартийци, цапа всички останали, цапа и мен, едно такова изявление, от тази трибуна. По тази причина искаме да заявим нашата категорична позиция, ч е на такъв тип документи би било добре да не се дава гласност.

Обръщам се и към медиите, защото те не носят абсолютно нищо в посока единението на нацията и в посока разкриване на истината. Конкретно по реда на твърденията в тази декларация, тъй като разбирате, че и нашата също е създадена сега. Вчера държавата била буквално разтърсена от скандала. Какъв скандал, какво разтърсване? Вие наистина ли живеете в реалния свят, или във вашата си паралелна държава? Къде виждате такъв скандал въобще?

Още вчера, същия ден, беше изнесена информация, че по въпросното забавяне на строителното изпълнение е сезиран съдът, който се очаква да се произнесе на втора инстанция. Какъв е скандалът? Изваден е един запис. Абсолютно тенденциозно, в записа, аз като човек, който се занимава с журналистика от 1992 година не видях началото на записа. Не видях началото на записа. Не коментирам дали той е автентичен или не, това ще го установят съответните служби, най-вероятно е автентичен. Но тук въобще не става и въпрос за това, което се разбира от изнесената информация, както и от допълнително дадените сведения от тогавашния министър Вежди Рашидов, че е ставало въпрос за едно закъснение на изпълнението, което не е било по вина на фирмата. И това най-вероятно трябваше в началото на записа да се покаже, да се чуе, но той е изрязан, пак е пусната само част от съответния разговор.

Така че не мога по никакъв начин да си изградя такова становище, че става въпрос за някакъв скандал, а не за поредната манипулация.

Продължаваме нататък. Въпросната журналистка, която действително е спорно доколко е журналистка, също и аз го потвърждавам това, и аз смятам така, по никакъв начин не може да бъде приемана като човек, който изнася истински и достоверни факти и мисля, че в досегашните й действия на всички им стана ясно това. Мога да Ви припомня, че на 13.11.2017г. тя изнесе, публично прожектира или представи своя филм за оградата, за нарушенията, „огромната“ корупция, наречена оградата, в който не присъстваха никакви истини, по-скоро там присъстваха само лъжи и внушения, както и доказателства не в полза на основната теза. Там нито информацията, която беше изнесена беше истина, нито имаше и факти, напротив, там имаше едно преследване тип „копърка след линейка“ на автомобила на госпожа Йончева след автомобила на Гранична полиция при констатирането на съответна група и залавянето й.

С това ли се доказва корупцията? С кое? Или с другата група, защото там бяха представени кадри за две групи. Или с другата група, която беше следена, контролирана в момента и трябваше да бъдат заловени българските трафиканти при поемането на тази група и това беше провалено, точно от тези прибързани снимки, които бяха представени като разкрития.

Да не говорим, че зад кадър остана кой е бил шофьорът на госпожа Йончева, уволнен за корупция бивш граничен полицай. Това са фактите по този филм. Извинявайте, на тази журналистка ли да вярваме? 10 дни по-късно, на 23.11.2017г. същата тя в студиото на една национална, бих казал не българска телевизия представи една фалшива снимка за разрушено оградно съоръжение до един мост, черно-бяла, която представи, че е била направена едва ли не същия ден. Говорим за 23 ноември. Същият ден изпратих хора и заснехме същото място, установихме къде се намира, въпреки че то умишлено не беше оповестено къде е. И на тази снимка се виждаше, че оградата съществува, как да си го обясним тогава.

Приех, че тя може да се е заблудила или нещо такова, но след това съобразих, че не случайно снимката, която беше показана по тази телевизия беше черно-бяла, а просто защото имаше огромна листна маса по дърветата и тя не трябваше да се вижда. Щеше да направи впечатление, че снимката не е от същия ден. Защото на другата снимка от 23.11 естествено характерното състояние на дърветата беше без никакви листа. И на тази ли да вярвам? На тази журналистка да вярваме, така ли?

Да не говорим за останалите клевети, внушения, обиди хвърлени прибързано и умишлено. Знаете ли, госпожо Нинова, това, което Вие определихте за вчерашната реакция на големия скандал, аз бих го прехвърлил към Вашата журналистка разследваща, ударна, разобличаваща. Точно тези епитети, които Вие отправихте към реакциите на тогавашния министър на културата с документи, както и на сегашния министър Банов, аз Ви ги отправям към Вашата журналистка – объркана, противоречива и изпълнена с лъжи.

Цитирам Ви, въпреки че Ви няма тук. Знаете ли в случая всички ние средно интелигентни хора смятаме, че Вие сте хванали един човек, който не особено добре разбира точно какво прави, по очите му, по изображението му личи, но който амбициозно се втурва да изпълни всяка поредна поръчка. Не злоупотребявайте с нея, накрая ще я пратите в затвора, това Ви препоръчвам. По отношение на подадените сигнали до Прокуратурата. Да, няма нито един сигнал подаден до Прокуратурата, вероятно е въпрос на редакция, смислен и основателен. Сигналът на Йончева, който е бил по време на 09.06. за оградата, аз си спомням за какво беше, че оградата от два реда станала един ред и това било голямата манипулация, тъй като по проект била двойна.

Още тогава обяснихме, че преминаването от двуредова към едноредова ограда е с промяна на строителното задание, с нови проекти и съответно с намалено плащане за това. Има всички документи за това. Ето защо по този сигнал, естествено, че нищо няма да излезе. Също така, госпожо Нинова, която Ви няма в залата, пропуснахте още един сигнал, не знам защо го пропуснахте. На 13, когато излъчихте филма Вие заявихте, че на другия ден ще подадете, така беше отразено по медиите, че подадохте като сигнал до Прокуратурата филма на Елена Йончева. Човек да се смее ли, да плаче ли. Този сигнал пропуснахте.

В крайна сметка от това дали прокуратурата се е сезирала, дали се е самосезирала както вчера, не могат да се правят някакви обобщени изводи за истинността на сигнала. Извинявайте на мен ми се вижда прекалено прибързано и оперетно това втурване на Прокуратурата още същия ден в Министерството на културата. Кой знае какво ще намери в Министерството на културата Прокуратурата. Естествено, че и тя се грижи за своя собствен имидж. И за съжаление вчера пресоли манджата Прокуратурата, това мога да Ви кажа. Защото не е въпросът да се броят втурванията на Прокуратурата в едно или друго учреждение, а добре е да се броят ефективните присъди и резултатите от нейната работа.

И сега ще кажа нещо, което ще подразни и нашите колеги, от нашата страна донякъде. Искам да попитам, я кажете какво стана след като преди 3 месеца Прокуратурата се втурна в Държавната агенция за българите в чужбина. Лепнахте на един човек епитета, че злоупотребявал, че прибирал пари за издаване на паспорти и този човек 3 месеца стои в ареста, нали. 3 месеца. Някой да е чул някакви допълнителни резултати да има, някаква допълнителна фактология? Няма.

По-добре Прокуратурата вместо да се втурва да влиза тук и там, за да угоди на общественото очакване за бърза реакция, по-добре да си посвърши работата и да си поразгледа забатачените разследвания и проверки. Защото това не е човешко. Да държиш ти 3 месеца един човек в условия на затвор, лишен от абсолютно всички свободи и права и да не можеш да изкараш никакви доказателства за това, че той продава български паспорти.

Нещо повече, Вие и мисля, че Вие господин Стойнев, даже съвсем така отгоре ангро от тази трибуна го използвахте едва ли не като факт, доказан факт. Ама не е доказан. Утре може с Вас да се случи, може с някой друг да се случи.

Толкова за Прокуратурата, за разпореждането на господин Дончев няма да коментирам, но в крайна сметка не е добре да се правят от тази трибуна прибързани пресилени обобщения без факти, да се изнасят твърдения, характерни за фалшив сайт, защото това е жалко, неморално, унизително. И в крайна сметка, от всичките тия прения може да излезе така, че да се докараме до такова състояние, че да връщаме тези 53 милиона европейски пари, което няма да е добре за България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама