Предимства и недостатъци на гирите и спортните уреди

16:00, 09 фев 19 25 1827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Физическата активност ускорява метаболизмът, повишава тонусът и енергичността на организма. Безспорна полза има и в процеса на профилактика на остеопорозата.

Мускулите трябва да се поддържат, в противен случай стават по-слаби и губят обема си.

Мускулната маса е с най-голям обем, когато човек е на около 30 години. След това постепенно започва да намалява, а на 50-годишна възраст този процес е вече напълно видим.

Необходимо е да се натоварвате повече от обикновено. Щом мускулите се приспособят може да увеличите нивото на трудност, изразяващо се в по-голям брой повторения, по-чести тренировки, повишено натоварване.

Предимства и недостатъци на гирите и спортните уреди:

Спортните уреди с тежести Ви осигуряват натоварване на целеви мускулни групи и изискват минимална координация от Ваша страна. По-трудно се тренира със свободни тежести (гири), защото трябва да се координира равновесие, заемане на правилно положение на тялото, съответно се натоварват по-голям брой мускули.

Гирите дават и по-голяма свобода – различни видове упражнения, дори и вкъщи, без да се налага посещение на спортна зала.

В началото се започва с тренировки 2-3 пъти седмично, които се изпълняват в 3 серии, с 10-12 повторения, за всяка основна мускулна група. Постепенно натоварването се повишава с брой тренировки, серии, повторения и по-тежки гири.

Важно е да се правят почивки на 40-75 секунди между отделните серии. Това е необходимо с цел даване възможност млечната киселина, която се натрупва или поне по-голямата част от нея да бъде елиминирана с кръвообращението, пише Пулс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама