Прокуратурата разследва отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев като опит за убийство

17:31, 13 фев 19 / Политика 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата разследва отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев като опит за убийство. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол на службите, посветено на темата. Според Цацаров обаче към момента може да се говори само за съвпадение във времето на пребиваването на руския гражданин в България и опита за отравяне на Гебрев.

Пред депутатите от комисията главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужби у нас са изнесли пълната информация за движението на руските граждани в България, но към момента единственото, за което може да се говори, е съвпадение с инцидента, свързан с бизнесмена Емилиян Гебрев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че пестицидите, намерени в салата, консумирана от бизнесмена, са в изключително малко количество и не биха могли да причинят отравяне.

"Установеното от нашите експертизи, а също и от изследването във Финландия, вещество, което е фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, тъй като то е пестицид на практика, се е съдържало в консумирана от господин Гебрев салата – рукола. Ние в никакъв случай не твърдим, че господин Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията е проверена докрай до производителя на руколата и категорично е отхвърлена, тоест тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство", каза Цацаров.

Тепърва ще се издирват и установяват бизнесмени от Полша и от Русия, с които Емилиян Гебрев е вечерял ден преди инцидента с него. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни още, че се работи по всички версии по случая.

Вчера вътрешният министър Младен Маринов обясни, че МВР работи по всички версии за инцидента. По случая вече има издадена и международна заповед за разследване, която е изпратена и до партньорски държави на България, като сред тях е и Великобритания. Прокуратурата потвърди вчера, че един от тримата руски агенти, свързани с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, е бил три пъти в България през 2015 година. Ще се разследва дали престоят му у нас има връзка с твърденията на Гебрев, че е бил отровен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама