Знаете ли, че Франция и Белгия са във вечен спор заради пържените картофки

17:00, 07 мар 19 / Любопитно 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Класическото меню в заведенията за бързо хранене е немислимо без пържените картофени лентички. По тази причина е възможно някои погрешно да припишат произхода им на САЩ - родината на заведенията за бързо хранене.

Дълго време французи и белгийци водели спор за почетната титла "народ-изобретател на пържените картофи". Според французите те първи са започнали да пържат картофени лентички - под мостовете на Сена в годините на Великата френска революция. По това време, около 1789 година, картофките се наричали Pommes Pont-Neuf - "картофи от моста Пон Ньоф", на името на най-стария парижки мост.

В крайна сметка обаче победата в спора печелят белгийците с помощта на стар семеен документ. Той доказва, че бедните обитатели на района около река Маас още през XVII век са пържели картофи, нарязани на продълговати парчета. При хубаво време хората от този район ловяли дребни рибки и ги пържели в гореща мазнина. Но "щом мразът скове водите и стане опасно да се лови риба", се казва в документа, "те нарязват картофите като дребни рибки и ги пържат, докато станат кафяви."

Като цяло белгийците имат преимущество във времето, понеже са едни от първите европейци, които започват да отглеждат картофи. След като те били донесени от испанските конкистадори при завръщането им от Перу и Чили, в много европейски страни ги приемали с подозрение. Смятали ги дори за отровни. На картофите се гледало като на храна за бедняци, но те успели да се наложат, защото често имало недостиг на жито.

В България пържените картофи навлизат масово в ресторантите през 70-те години на XX век, когато са изградени фабрики за производство на замразен полуфабрикат – дотогава те са рядкост и се избягват, заради трудоемкото им приготвяне

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама