Премиерът свиква спецслужбите заради българската връзка с атентата в Нова Зеландия

18:20, 15 мар 19 / Политика 25 2529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-рано днес стана ясно, че Брентън Тарант, който застреля 49 души в две джамии в Крайстчърч, е носил пълнители за автомати с надписи на български. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин Асен.

Припомняме, че върху пълнителите е открит надпис на латиница Shipka pass 1877-78, който очевидно визира боевете за Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война. На български език е изписано и Битка при Булаир 1913.

Върху други има и надпис за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389 г., както и за битката при Виена от 1683 г., когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Въоръжено нападение срещу две джамии в Нова Зеландия, има множество жертви

Български и сръбски надписи върху оръжията на австралийския терорист

За стрелбата са арестувани четирима души, които не са били в списъка за наблюдение на потенциални терористи. Арестуваните са трима мъже и една жена, съобщиха местни медии.

Един от нападателите е десен „терорист“ с австралийско гражданство, съобщи австралийският премиер Скот Морисън. Мъж, заявил, че бил в джамията „Ал Нур“, казал пред медиите, че мъжът бил бял, рус и носел каска и бронежилетка. Той влязъл в джамията, докато хората вътре били коленичили за молитва. „Имаше голямо оръжие… влезе и започна да стреля по всички в джамията, навсякъде“, заяви Ахмад ал Махмуд. Той и други успели да избягат, като счупили стъклена врата.

Запитан дали има някаква информация от службите дали този човек някога е бил в България, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори пред bTV:,,Не, но дори и да има, компетентните органи трябва да отговорят".

Междувременно Министерство на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

Интерпол предлага съдействие на Нова Зеландия за терористичните атаки

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама