УЕФА планира да създаде турнир, който да замени Шампионската лига

16:30, 21 мар 19 / Спорт 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

УЕФА планира да създаде турнир, който да замени Шампионската лига от сезон 2023-2024. Идеята на шефа на европейския футбол Александър Чеферин и изпълнителните директори на някои от най-големите клубове е новата Суперлига да е с постоянни квоти. Планът е участието в нея да не е с класиране през местните първенства и квалификации, както в момента.

По последни информации турнирът ще е с 24 тима, а негови учредители ще бъдат 16 - "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал" и "Челси" от Англия, "Барселона", "Реал" Мадрид и "Атлетико" Мадрид от Испания, "Пари Сен Жермен" и "Лион" от Франция, "Байерн" и "Борусия" Дортмунд от Германия и италианските "Ювентус", "Интер", "Милан" и "Рома". Останалите 8 ще се включват с покани.

Този формат обаче би ощетил отборите от страни като България, защото на практика затваря вратите към срещи с колосите на Стария континент. Жребият няма как да ги събере, тъй като ще бъдат в различни турнири. Разработва се вариант за Лига Европа 2, която ще се появи още през 2021 г., а така за "малките" ще има две надпревари, повече възможности, но без да могат да премерят сили с големите. Нещо като "Б" и "В" група...

Сериозен проблем би създал графикът на Суперлигата - двубои през уикенда, чиито начални часове ще са съобразени с телевизионния пазар в Северна Америка и Азия. Това означава, че календарите на отделните шампионати ще се променят. Отборите с мач срещу "Барселона" или "Манчестър Сити" например, съвпадащ със сблъсък на гранда в Суперлигата, ще трябва да почиват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама