Лековитите свойства на ригана

11:20, 23 мар 19 25 1925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Риганът е една от билките, които глезят небцето с пикантния си вкус предимно в средиземноморската кухня. Но риганът не само доставя наслада на вкусовите луковици, а се отразява благотворно и върху здравето.

Риганът (Origanum vulgare) води произхода си от Средиземноморския басейн. Билката израства на височина до 65 сантиметра и спокойно преживява зимата – някои сортове издържат дори на минус 15 градуса. През периода на цъфтене риганът обикновено блещука с бели или нежно розови цветове. През последните 400 години неговата популярност нарасна и днес се използва широко в Европа, Северна Америка и части на Азия. Като подправка риганът намира приложение най-вече за омлети, пици, салати и сосове за спагети. При това риганът предлага много повече предимства от приятен аромат:

1. Облекчаване на стомашни спазми

Лековитите свойства на ригана са познати от древността. Съдържащите се в билката дъбилни и горчиви вещества облекчават стомашните спазми и газове. Освен това риганът стимулира апетита и храносмилането.

2. Чиста кожа

Малкото растение с чиста съвест може да се определи като вездесъщо. Освен че придава на ястията пикантна нотка, разрешава стомашни проблеми и помага срещу бронхит, то намира приложение и като средство за разкрасяване. Съдържащите се в ригана етерични масла и вещества имат антибактериално и противовъзпалително действие. С помощта му под формата на крем нечистата кожа отново придобива здрав и красив блясък.

3. Срещу бронхит

Риганът се използва и за лечение на хроничен бронхит. Растението се пие във вид на чай и при кашлица прогонва бактериите и микробите.

4. Срещу вагинални гъбички

Билката е известна и с това, че спира разпространението на гъбички. Към тях спада Candida albicans, която предизвиква гъбични инфекции в устната кухина и влагалището.

5. Витаминна бомба

Риганът е богат източник на витамини и минерали. Той съдържа калий, цинк, желязо, калций, магнезий, както и витамините В3 и В6. Особеното на витамин В3 е, че понижава „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. Витамин В6 участва в обмяната на веществата на централната нервна система и укрепва имунната защита. Освен това подобрява концентрацията и помага против гадене или кожни проблеми.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама