Поли Янкова, MindHub: Ние се интересуваме най-вече от успеха на младото поколение

10:15, 30 мар 19 / Култура 25 2582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започваме с представянето на изложителите на "Пролетен фестивал на науката" организиран от "Апетит за образование чрез практика"

ТОПНОВИНИ е медиен партньор на събитието, а първият златен изложител, който ще ви представим е Поли Янкова, създател на MindHub.

 

MindHub е мрежа от иновативни центрове за обучение на деца между 6 и 11 години по програмиране, базирани изцяло на принципите на Игровизация. Центровете ни имат за цел да дадат на децата ценни умения, не само в програмирането, критичното и аналитичното мислене, но също така в работата в екип, комуникацията и себеизразяването. Ние силно се стремим да възбудим интереса и въображението на децата и сме горди с нашата иновативна авторска учебна програма, която е изцяло съобразена с всяка възрастова група. Чрез работа по разнообразни проекти, включващи програмиране на роботи, създаване на игри и анимации, и с помощта на квалифицирани ментори, в MindHub ние подготвяме нашите ученици за света на бъдещето. Целта на MindHub е да продължава да се разраства и да достига до все повече деца, не само в страната, но и в чужбина.

 

 - Каква е историята на MindHub? Как стартира проектът и докъде сте стигнали в момента? Кой стои зад Mindhub?

- Идеята за създаването на MindHub се заражда когато основателят на иновативните клубове по програмиране - Поли Янкова става майка и се сблъсква за пръв път с образователната система в България. Тя вижда редица пропуски и минуси в програмата, по която се учат децата. Затова, заедно със съпруга си Ясен, който е основен съветник в работата й по MindHub, решава да създаде място, което да дава възможност на децата да придобият по алтернативен начин - а именно чрез обучения по програмиране - уменията, които ще им бъдат необходими за успех в професиите на бъдещето. Вдъхновението идва от посещение в САЩ през 2015 година, по време на което тя установява, че там има над 7 хиляди клуба по програмиране за деца на възраст между 6 и 11 години. По това време в България няма нито един. Така двамата се захващат с идеята да създадат MindHub.

Днес MindHub има 10 центъра в три държави, като тенденцията е компанията да продължава да се разраства, използвайки авторската си иновативна програма на обучение. Съществуват вече и партньорства с много училища и програма за обучение на учители, целяща да позволи на децата от по-малките населени места да се възползват от предимствата на този тип обучение.

 

- Какви са Вашите причини да се включите в "Пролетния фестивал на науката"?

- Екипът на MindHub е отдаден на идеята за алтернативно образование и се стреми да я разпространи, достигайки до максимален брой хора и подкрепяйки събития като Пролетния фестивал на науката. Искаме също да позволим на хора, които иначе може би не биха имали тази възможност, да се докоснат до света на програмирането и да придобият представа как умения като математика и аналитично мислене се прилагат на практика в съвременния свят. Фестивалът е също прекрасно място за обмен на идеи и опит между различни компании и проекти. Чрез този обмен с общи усилия можем да разширим възможностите и да повишим нивото на практическото обучение в математическите и научни дисциплини в страната ни.

 

- Какви са планираните от Вас активности по време на фестивала? Какво бихте искали да покажете на аудиторията? Каква ще бъде Вашата целева група и как ще привлечете интереса им?

- По време на фестивала ще покажем колко е интересно и вълнуващо да програмираш. Всеки малчуган е добре дошъл на нашите работилници, започващи не всеки час, за да програмираме поведението на роботи, да създаваме игри и интерактивни интересни анимации. За участие в работилниците не е необходим предварителен опит в програмирането, а само предварително записване на щанда ни на фестивала. 

Темите от работилниците са посветени на: Танцувално парти с роботи, Спортни предизвикателства с роботи, Космическо приключение с роботи, Бягство от лабиринта с роботи, Работилници за създаване на игри и интерактивни анимации. 

С нашето участие на Пролетния фестивал на науката ще дадем възможност на всички желаещи деца на възраст между 6 и 11 години да направят своите първи стъпки в света на програмирането по един забавен и неповторим начин! Всеки един участник в работилниците ще има възможност да участва в нашата томбола с много награди, специално подготвени за фестивала.

 

- Какви са интересите на вдъхновителите на познания? Как събрахте своя екип?

- Ние се интересуваме най-вече от успеха на младото поколение, не само в образованието, но също така в кариерата и в живота. Затова се стремим да дадем на децата, които идват при нас, комплексни умения, които да им послужат във всяка една област. Вярваме в големите възможности, които предлагат технологиите, но искаме да насочим естествения интерес на децата в продуктивна и полезна насока. Вдъхновява ни възможността да се учим и развиваме заедно с учениците си, да откриваме кое работи най-добре, да го прилагаме на практика и да се радваме на резултата. Това, което ни води, е любов към децата, страст към науката, придобиването на знания и вяра в едно успешно и вълнуващо бъдеще.

Екипът на MindHub е събран предимно от хора, проявили интерес да подкрепят нашата кауза. Най - честа форма на подбор са препоръките. 

Всеки един член на нашия екип припознава мисията ни като своя и силно вярва в успеха и в по-доброто бъдеще на децата, което целим да постигнем с ежедневните си дейности. Чрез нашите занимания по програмиране, ние развиваме 8 от 11-те ключови умения на 21 век. 

 

- Посочете причините, които смятате, че са важни за развитието  на  малки и големи.

- В 21 век образованието се пренасочва от заучаване на факти към придобиване на ключови умения, които са от огромна важност в съвременния свят. Такива умения са критичното и аналитично мислене, уменията за решаване на практически проблеми, комуникацията, работата в екип, както и неща като креативност и постоянство. Единственият начин да бъдат придобити тези умения е чрез практически уроци. Това е особено важно при децата, които имат нужда да видят резултата от действията си в реалния свят, за да осмислят и разберат даден урок. Програмирането (в нашия случай) и практическото обучение като цяло им дават възможност да се поставят в реална ситуация и да се справят с всички аспекти на даден проблем, от съставянето на план за неговото решаване до установяването на ефективна комуникация в екипа и коригирането на възникнали грешки. Много от препятствията, пред които се изправят не са изкуствени, а възникват естествено в процеса на работа и тъкмо това прави опита, който придобиват, толкова ценен. Не е за подценяване и самочувствието, което децата придобиват при справянето с този тип практически задачи, както и развитието на тяхната самостоятелност и индивидуално мислене, тъй като имат свободата да опитват различни подходи за достигане до целта.

 

- През погледа на изложител, какви са очакванията Ви за фестивала? Искате да натрупате опит, да се запознаете с нови и иновативни хора като вас, споделящи една и съща мисиия, или всичко взето заедно?

- Нашите очаквание от фестивала са да се срещнем с много малки ентусиасти - програмисти. Всеки ден за нас е специален, благодарение на възможността да помагаме на повече деца и да им даваме възможност за едно по-добро бъдеще. Разбира се, ще се радваме да поговорим и с родителите на тези деца, усмелили се да ги подкрепят и насърчат в техния път към откриване на възможностите на науката. 

 

- Оставете своето послание към родителите. Защо образованието е важно за техните деца. Смятате ли, че развитието на децата трябва да стартира от ранна детска възраст и защо?

 

- Образованието не е самоцел, то подготвя децата за тяхното бъдеще във всички области на живота и е неразривно свързано с тяхното развитие. Дори съвсем малкото дете естествено се учи докато играе. Затова ние искаме да окуражим родителите да предоставят на децата си колкото може повече възможности да се учат извън училище. Така те ще открият най-подходящата за тях форма на обучение и с удоволствие и ентусиазъм ще започнат да придобиват уменията, които ще ги направят успешни и щастливи хора в бъдеще.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама