Заплахата от външна намеса на изборите за ЕП обсъждат на конференция в Дома на Европа

07:50, 09 апр 19 / Политика 25 1038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конференция на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“ се провежда в Дома на Европа в София. Събитието се организира от Европейския съвет за външна политика, съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Конференцията ще бъде открита от Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), и Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, а своите виждания по темата ще споделят Марджъри Ван Ден Брюке, заместник-говорител на ЕП, проф. Нели Огнянова, Софийски университет, д-р Ралица Ковачева, журналист и изследовател в Софийски университет, Петър Волф, IDEA, Димитър Димитров, Софийски университет, Томас Шанису, IFES, Александър Шлик, директор на отдела за избори, OSCE/ODIHR и Весела Чернева, заместник-директор на ЕСВП и директор на софийския офис.

Външната намеса в изборните процеси е опасно средство за влияние, използвано от неетични глобални актьори. Именно затова целта на конференцията е да подготви българските граждани за нарастващия риск от външна намеса по време на Европейските избори тази година, които ще се проведат като 27 самостоятелни избори в отделните държави членки.

Страни като Германия, Франция и Холандия вече са предприели мерки за защита на обществеността от дезинформация, но други държави все още остават неподготвени за опасността.

Основните теми на дискусията са ще бъдат стратегии за промяна на общественото мнение и борба с дезинформацията, както и сигурността на изборния процес, с фокус върху реалните опасности за изборната инфраструктура - защита на резултатите и конкретните мерки, които страните членки могат да предприемат, за да опазят своя изборен процес.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама