Краси Георгиев пред ТОПНОВИНИ: Коридор №8 е нещо уникално, страх ме е дали ще издържа физически

12:00, 10 апр 19 / Спорт 25 2012 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Остава по-малко от месец до първия по рода си ултрамаратон по Коридор №8, който ще свърже България, Северна Македония и Албания.

Целта на мащабното спортно събитие е да обедини активните хора от България, Северна Македония и Албания под мотото #Свързаност. По този начин се насърчава общуването между гражданите на трите съседни държави, развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса. Маршрутът е дълъг около 1200 км. и включва над 20 града в трите страни. Паралелно с това ще се провеждат много съпътстващи събития, ще има и отразяване на живо, благодарение на Wness TV.

Първият ултрамаратон с маршрут от Черно до Адриатическо море, ще се проведе в началото на месец май тази година, воден от ултрамаратонеца Краси Георгиев. Повече подробности разкри самият той в интервю пред екипа на ТОПНОВИНИ:

Чия е инициативата? Откъде дойде идеята?

- Идеята се роди просто от един разговор с приятели. Бяха много различни варианти. Мислехме да тичаме само София-Скопие, по-кратки маршрути като цяло. Но се спряхме на Коридор №8.

Защо се организира подобен маратон и защо точно между тези държави?

- Бих искал да си хвана влака от София и след 2 часа да съм в Скопие или Тирана, но няма как. Просто няма връзка. И оттам дойде всичко. Целта е народите да се свържат. Българинът рядко чува например за Албания. Знаем повече за САЩ и Доналд Тръмп, отколкото за Македония. Ако Балканите се обединим и направим нещо заедно, ще бъдем доста голяма сила. Трябва да сме единни.

Как приеха идеята премиерите на трите държави?

- И тримата премиери прегърнаха идеята, всички я одобриха и се зарадваха. Целта е да се съберат тримата премиери на финала на маратона. По този начин чрез тях обединяваме тези три страни.

Българският посланик в Скопие: Два века говорим за Коридор №8, това е ключът

Мислиш ли, че това ще помогне на Западните Балкани и по какъв начин това ще се отрази на България?

- Няма нищо негативно. Това не е правено никога. Искам и да се чуе за Коридор №8. Да се задействат политиците и да стане факт. Идеята е да се привлече вниманието. 

За колко време за очаква да изтичаш разстоянието?

- Поставили сме си за цел 12-14 дни. Ще бягам около 80 км всеки ден, като целта е да се стигне от един град до друг. Тръгваме от Бургас, ще преминем през Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Панагюрище, Кюстендил, София и оттам влизаме в Македония.

Какво най-много те плаши?

- Досега не съм правил нещо такова. 1200 км. не съм тичал никога. Това е нещо уникално. Страх ме е, защото искам да знам, че физически ще успея. Дано не се стига до травми, които да попречат. Психически съм подготвен, но не мога да кажа със сигурност, тъй като това е нещо, което не съм правил никога. Това са 12 дни, всичко може да се случи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама