Кметът на Габрово: Не е изключено да се създава предизборно напрежение

18:51, 12 апр 19 / Политика 25 1597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище. Това каза пред bTV кметът на града Таня Христова.

По думите й към момента в общината няма подадено уведомление за планиран протест.

„Предполагаме, че дори и да има такъв, той ще бъде мирен”, допълни тя.

Кметът информира, че днес се е провела извънредна сесия на Общинския съвет. На нея всички общински съветници са били единни и категорични, че внушенията, че в Габрово организирано се заселват роми са неверни.

„Призоваваме към разум и обединяване на усилията на институции и граждани за опазване на реда и спокойствието в града. Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно”, заяви Таня Христова.

На въпрос дали има хора, които предизборно създават напрежение, тя коментира, че не е изключено, но не трябва да се отхвърля факта, че има справедлив гняв, който е натрупван във времето и който е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна”, допълни кметът на Габрово.

Във връзка с подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов, Христова заяви, че всички имат вина за ситуацията.

„Вероятно полицията подцени тежестта на провинението и последиците, които може би имаше шанс да бъдат предотвратени. Вината обаче не е единствено тяхна”, на мнение е кметът.

Тя допълни, че Община Габрово предлага законодателни изменения в Закона за административните нарушения и наказания, които вече е изпратила към Народното събрание и Министерския съвет. Те включват увеличаване обхвата на административните нарушения с едно ново, което може да бъде наречено обществено полезен труд и което би могло да замени глобата като наказание, тъй като тя не се изпълнява, което води до чувство за безнаказаност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама