Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

13:10, 02 май 19 / Свят 25 1375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 2 май 1519г. геният Леонардо да Винчи умира в замъка Кло-Люсе на 67 години. Това става три година, след като е поканен във Франция от крал Франсоа Първи. Погребан е в параклиса Сен Юбер на кралския дворец Амбоаз, близо до Тур в централна Франция. Последните си години великият гении прекарва в Милано, където се занимава повече с наука, отколкото с рисуване.

Излагат кичур от косата на Леонардо да Винчи близо до родното му място

Днес президентите на Франция и Италия ще се поклонят на гроба на твореца. В деня, в който се навършват 500 години от смъртта на да Винчи, френският президент Еманюел Макрон приема италианския си колега Серджо Матарела. Двамата лидери ще отдадат почит на твореца, но също така ще изтъкнат френско-италианското приятелство след дипломатическото напрежение между двете страни. Двамата президенти ще посетят двореца Шамбор, чието изграждане е вдъхновено от чертежите на Леонардо.

Жан-Луи Сюро, директор на замъка Амбоаз: Френският президент ще приветства тук италианският президент. Това е много тържествен момент, израз на общата памет на двете страни за тази личност, израз на културната връзка между нас. Има много силна символика в тази среща на двамата президенти.

В Италия също няколко събития ще отбележат годишнината. В едно от тях ще бъде показан за първи път кичур коса, за който експертите твърдят, че е принадлежал на гения изобретател Да Винчи.

Леонардо да Винчи е считан за първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гении. Освен със своите произведения на изкуството – Тайната вечеря и Мона Лиза, да Винчи е известен още и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си. Той допринася за развитието на анатомията, астрономията, химията, инженерството и редица други науки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама