Пчелари внасят девет искания в защита на пчелите от отравяния

11:00, 07 май 19 25 1605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният пчеларски съюз /ОПС/ в Плевен внася утре в Консултативния съвет по пчеларството към МЗХГ девет искания за промени в законодателството и нормативната уредба в защита на живота на пчелите от отравяния. Това заяви за БТА доц. Юлиян Станчев - председател на ОПС.

В Плевен протестиращи пчелари поискаха криминализиране отравянето на пчелите

Той уточни, че лично ще аргументира проблемите пред съвета на заседанието утре.

Първо е изведено искането да бъде инкриминирано отравянето на пчели, като се определи за престъпление и се включи в Наказателния кодекс.

Настоява се за по-високи глоби при установяване на нарушения на законите за защита на растенията и за пчеларството, и на Наредба 13 на МЗХГ, както и да се отнема правото на субсидия на стопани, които са извършили деянието.

Масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско

Предлага се конфискуване в полза на държавата на земеделска техника, с която е извършено престъплението, и отнемане на свидетелството за растителнозащитни мероприятия, както и изпращане на нарушителите на проверочен изпит.

Според доц. Станчев е ясно, че трябва да се въведе система за следене на движението на земеделската техника и да се повиши кадровият капацитет на службите "Растителна защита".

Пчеларите от Плевенско са категорични, че при установени повторни случаи на отравяния на пчели трябва да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период, дори завинаги, заяви председателят на областния съюз.

По груби изчисления в региона са отровени поне 5000 пчелни семейства тази пролет, каза доц. Юлиян Станчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама