Защо не трябва да спим до късно през уикенда?

08:20, 18 май 19 / Любопитно 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Щетите, причинени от постоянната липса на сън, не могат да бъдат заличени от допълнителна доза през уикенда, твърдят учените от University of Colorado в Боулдър, Колорадо, САЩ.

Преминаването от недостатъчно сън през седмицата към прекалено много сън през уикенда може дори да доведе до стрес и риск от диабет.

Изследователският екип на Кристофър Депн открива, че при недостатъчен сън хората дори са склонни да приемат повече калории. „Възстановяването през уикенда или спането до късно не са ефикасна стратегия за коригиране на метаболитните нарушения, причинени от постоянната липса на сън“, пише в публикация съавторът Кенет Райт, цитиран от Business insider.

За изследването учените са сформирали три групи по 36 души и са наблюдавали резултатите от липсата на сън за период от девет дни. Едната група е оставена да спи по 9 часа на денонощие, втората само по 5 часа, а на третата е позволено да спи до късно през уикенда, за да се възстанови от петчасовия сън през работната седмица.

Оказва се, че хората от групата с малко сън са си хапвали честичко и така малко са увеличили теглото си. Тялото им е произвело повече инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар - начални признаци за диабет. Промяната от малко към повече сън през уикенда е влошила негативните ефекти върху тялото на хората от третата група, откриват учените. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама